Kleine tuinbezoekers

image

Ooit komt er een dag dat ons huis af is. Ooit ooit ooit. Dan trekken we erin en kan het genieten beginnen. Dat dacht ik maar! Dan moeten we onze handen natuurlijk uit de mouwen steken om onze tuin toonbaar, leefbaar, speelbaar en genietbaar te maken. Het is nog toekomstmuziek, maar er zitten toch al een paar plannetjes in mijn hoofd.

Ik ben niet meteen de grootste dierenvriend, maar in onze tuin zijn kleine beestjes die geen aandacht vragen welkom! Een vogelhuisje hebben we al en ik kreeg onlangs helemaal onverwacht een insectenhotel waar ik dus ook superblij mee ben! De bijen kunnen alle hulp gebruiken die ze kunnen krijgen. Als zij er niet meer zijn, is het ook gedaan met fruit en groenten want dan zijn er geen bestuivers meer om dat alles in gang te houden. Op mijn Pinterestbord ben ik alvast begonnen aan een verzameling bij-vriendelijke planten die later een plaatsje in onze tuin krijgen!

Ik zie ook af en toe een eekhoorntje passeren in onze straat, wat steeds opnieuw mijn dag goed maakt. Als we er eindelijk wonen hoop ik ’s avonds ook vleermuisjes te spotten. En onze tuin zou niet compleet zijn als er geen egeltje langskomt.  Stiekem hoop ik dus dat er dit jaar iemand voor mijn verjaardag komt aandraven met een egelhuisje – hint hint voor de vrienden/familie die mijn blog lezen. ☺️

Maar natuurlijk zal er ook al eens een beestje passeren dat minder geliefd is. Onlangs las ik dat je tegen bladluis in de tuin ook lieveheersbeestjes kan inzetten om die onwelkome gasten op een milieuvriendelijke manier aan te pakken. Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je denken, want waar haal je een legertje lieveheersbeestjes? Blijkt dat je ze in tuincentra in doosjes kan kopen en vrijlaten in de tuin alwaar ze zich dapper zullen vermenigvuldigen en voor jou alle kleine groene ongewenste kriebelbeestjes met pootjes zullen opsmikkelen. Hoe gek is dat!?

31 comments

 1. MamC · april 26, 2016

  Straf hè, dat je gewoon insectjes kan bestellen. Ik las het ook in de krant. Wij hadden vorig jaar een egeltje in onze tuin, gewoon aan het hoopje oude bloempotten. Dat was blijkbaar voldoende als huisje voor hem (haar?).

  Like

  • resaarcle · april 26, 2016

   Echt zot, van die lieveheersbeestjes. Ik duim dat jullie egeltje dit jaar weer komt piepen!

   Geliked door 1 persoon

   • MamC · april 26, 2016

    We kunnen ook altijd wegwijzertjes zetten naar jullie tuin 🙂 De ijzerzandstenen kerkmuur hier in het dorp zit bij warm weer vol lieveheersbeestjes. Je kan ze gewoon “plukken”.

    Geliked door 1 persoon

 2. Nicole Orriëns · april 26, 2016

  Wat apart dat je lieverheersbeestjes kunt kopen zeg! Eekhoorntjes vind ik ook altijd heel bijzonder! Wij hebben er ook regelmatig eentje in onze tuin.

  Like

 3. Lottes Anekdotes · april 26, 2016

  Ik ben wel een enorme dierenvriend, dus in onze tuin kan je inderdaad al vanalles vinden om diertjes te lokken. Helaas brengen mijn twee konijnenkinderen ook minder leuke dieren met zich mee: onder hun hoekje waar ze hun behoefte doen (een soort plastic schaal waar normaal bloempotten op staan), stikt het altijd van de pissebedden. Brrr. Ik verpletter ze niet of zo, maar het is toch altijd weer een beetje gruwelen als ik die schaal moet optillen.

  Like

 4. Vegan Wanderer · april 26, 2016

  Als ik het zo lees, dan vind ik wel dat je een dierenvriend bent, echt! Alle kleine beetjes hepen en al die plannen dat je hebt is echt super diervriendelijk. En al die bloemetjes voor de bijen is echt een mooie bijdrage aan de natuur en ons planeet !!
  Ik hoop dat je huis rap af is, dat je met die leuke ideeën kunt beginnen, succes 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Zo simpel is dan geluk · april 26, 2016

  Eekhoorntjes zijn zo leuk!

  Like

  • resaarcle · april 26, 2016

   Vind ik ook! Ik zie nog zo voor me hoe ik als kleintje tegen het raam plakte in één of ander centerparcs, omdat er eentje over het terras trippelde. Ze staan op plaats 3 van mijn favoriete dierenlijst!

   Geliked door 1 persoon

 6. Sheila @ beineffable.com · april 26, 2016

  Neee… serieus? Een pakketje lieveheersbeestjes bestellen? Dat vind ik echt bizar. Hier tsjakka… wilt u ze in het rood met zwarte stippen om dat natuurlijke gevoel naar uw stadsbalkonnetje te brengen, of gaat u liever voor de gemanipuleerde (en helemaal hip) blauw met gele stippen of liever oranje gestreept voor het Koningsdag gevoel?

  Like

 7. Billy · april 26, 2016

  amai, dat wist ik ook niet hoor, dat die lieve beestjes zomaar te koop waren!
  Ik vrees dat ik nog wat werk aan de winkel heb om mijn tuin diervriendelijk te maken, want momenteel zullen wellicht alleen de pieren onder het gazon onze tuin vinden… 🙂

  Like

 8. Ageeth Mooij · april 27, 2016

  In een stukje tuin een speciaal bloemmengsel voor vlinders en/of bijen zaaien is nu gelijk al leuk en goed.

  Like

 9. Le petit requin · april 27, 2016

  Maar ale, zo raar, dat lieveheersbeestjes te koop zijn! Al moet ik eerlijk toegeven dat ik er eigenlijk niet (meer) zo van hou: ze zijn nuttig en ze zien er toffer uit dan de meeste insecten, maar wij hebben vroeger ooit een plaag gehad, waardoor er een heel nest aan mijn gordijnrail hing. Stinken dat dat doet! Sindsdien denk ik bij lieveheersbeestjes dus nooit meer enkel “ah schattig”, maar ook onmiddellijk “bah, vies”, vrees ik. Al zijn ze in de tuin – buiten huis – wel nog welkom natuurlijk 🙂

  En voor de rest vooral: keigoed bezig! Ik duim voor een eekhoorntje 😉

  Like

  • resaarcle · april 27, 2016

   Ik wist helemaal niet dat dat stinkbeestjes waren… Een gewaarschuwd tuinierder is er twee waard, ik zal een lieveheersbeestjessamenscholingsverbodbord ophangen!

   Like

   • Le petit requin · april 27, 2016

    Haha, een lieveheersbeestjessamenscholingsverbod! Zalig woord! Wie weet stinken ze enkel wanneer ze binnen verzamelen 🙂

    Geliked door 1 persoon

 10. Sam » Uitgesproken Woorden · april 28, 2016

  Lieveheersbeestjes kopen.. beetje bizar wel. Hier hebben we bijna elk jaar ze wel weer binnen zitten. Dit jaar een paar, maar vorige winter een heel nest.. dus ik denk dat wat kieren in je huis al zorgt dat ze wel willen komen. 😉

  Leuke uitdaging biologisch tuinieren!

  Like

 11. mamaloes · april 28, 2016

  Jawel hoor! :o) Je kan ze kopen, zelfs online ;o) http://www.roodmetzwartestippen.nl bijvoorbeeld ;o) hihi

  Like

 12. Mo · april 29, 2016

  Ik vind je wel een behoorlijke dierenvriend(in) hoor! Wat maf joh, dat je lieveheersbeestjes gewoon kan kopen of bestellen, daar had ik echt nog nooit van gehoord.

  Like

 13. LJ · mei 10, 2016

  Ik heb vorig jaar heel wat opgezocht over ecologische ‘bestrijdingsmiddelen’ en zag toen ook dat van die lieveheersbeestjes. Hoe houden ze die levend in die doosjes, vroeg ik mij toen af?! Wat ik wel heb gekocht (tegen larven van één of andere kever die in mijn grond terechtgekomen waren), zijn aaltjes, onzichtbare wormen die ik moest mengen met water en die dan de larven zouden opeten. Uiteindelijk konden ze me wijsmaken wat ze wilden; voor hetzelfde geld was ik gewoon één of ander poeder in mijn hof aan het gieten 🙂 maar de larven waren wel weg daarna..

  Like

 14. Pingback: Het nut der Grote Lege Glazen Potten | resaarcle
 15. Pingback: Natuurlijk speelparadijs | resaarcle
 16. Pingback: Waar ik gek van word | resaarcle
 17. Pingback: Straatvink je mee? | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s