Onder vrienden

IMG-20160530-WA0011[1]

In plaats van elk jaar ons brein te pijnigen over verjaardagscadeaus die vaak toch gewoon tussen de rest van de hoop spullen verdwijnen en langzaam vergeten worden, hebben wij met de vrienden een leuker alternatief bedacht. Je hebt het hele jaar de tijd om erover na te denken en op ons jaarlijks fietsweekend verzamelen we alle ideeën voor fijne uitstappen met de hele bende. Dan wordt er gestemd en dat gaan we dan doen. Dit jaar kwam waddenlopen als winnaar uit de bus, dus de gelukkige bedenker van het winnende idee regelde een huisje voor 11 op Texel!

Daar aangekomen bleek het voorspelde stormweer inclusief hagel omgetoverd te zijn in een overheerlijk zonnetje. Dank u weergoden! Een leuk huisje, zonnepanelen op het dak, wilde konijntjes in de tuin, een fazant in de wei ernaast. Rust, stilte en een open hemel. Heerlijk. Voorzien van splinternieuwe laarzen trokken we richting wadden, maar dat bleek nu net niet het juiste moment om te waddenlopen. Dat zou in dit seizoen enkel ’s nachts te doen zijn. Maar we vonden een mooi alternatief: met een gids van staatsnatuurbeheer wandelen in de Slufter, een gebied dat een vijf keer per jaar onder water staat. We zagen gele mieren die luchtbellen vasthouden en zo 4 dagen onder water in de grond kunnen overleven, het spuugbeestje dat schuim spuit om insectjes te vangen, larfjes die knus samenblijven tot ze kleine witte vlinders worden. We leerden dat de bodem daar vol ijzer zit dus dat daar de bliksem wel eens insloeg, we proefden van vers lamsoor vol jodium (allen daarheen bij een kernramp dus), snoven de heerlijke geur van alsem op. We zagen lange lange lange moddersliertjes die door wormen naar bovengewurmd worden, aaiden minikwalletjes en wandelden eens naast de paadjes – wat zeker mocht want het mos herstelt zichzelf prima. Heerlijk voor het innerlijke kind ook om door het water en de modder te plensen.

Het was fijn om nog eens met mijn neus dicht op al dat natuurlijk moois te hangen en er een interessant woordje uitleg bijkrijgen van een enthousiaste mens. En vooral goed nieuws: de natuurbeheerder wist te vertellen dat ze in vergelijking met vroeger veel minder zwerfafval vinden dat door schepen geloosd werd. Geen ijskasten, tv’s en BMX’en meer die aanspoelen. Hoera!

8 comments

 1. Anna (Ook Anna doet dingen) · juni 17, 2016

  Wat fijn dat het weer meegevallen was. En wat een super leuk idee dit! Genieten :). Fijn om te leren dat er minder zwerfafval gevonden wordt.

  Geliked door 1 persoon

 2. geertruurzaam · juni 17, 2016

  Oh wij houden zo van Texel!
  Fijn dat jullie er zo van hebben genoten 🙂 Waren de kinderen er ook bij? Er is zoveel leuks te doen voor de kleintjes op het eiland.

  Like

  • resaarcle · juni 18, 2016

   Het was deze keer zonder kindjes. Ook eens leuk ☺️. Maar we gaan zeker nog terug met de kleintjes om schaapjes te knuffelen, zeehondjes te bezoeken, de vuurtoren te beklimmen, te fietsen en ijsjes te snoepen! Heb je nog Texelkindertips?

   Like

 3. Billy · juni 17, 2016

  zo’n gidsbeurt vind ik ook altijd interessant, jammer genoeg wordt die interesse niet gedeeld door vrouwlief hier…
  Sinds ons weekendje Noord-Holland (met bezoek aan Texel) vorig jaar had ik al het plan opgevat om voor ons vriendenweekendje er naartoe te trekken. Ik ben dus wel benieuwd naar dat huisje (en de kostprijs). Mail?

  Like

 4. groeneavonturen · juni 18, 2016

  Oeh wat heerlijk! Nu heb ik daar ook zin in 😀

  Geliked door 1 persoon

 5. mamaloes · juni 18, 2016

  Chance’ke met het weer! Heerlijk dan hé, als het dan meevalt! Superboeiend alternatief voor het waddenlopen! Weer heel wat wijzer geworden van de wonderen der natuur! Lijkt me idd een leuke omgeving daar in N-Holland! Wij blijven meestal hangen in Zeeland, een dagje uit. De Nederlandse stranden zijn zowiezo ook properder dan de Belgische. Goed dat ze steeds minder afval vinden van de schepen
  !

  Geliked door 1 persoon

 6. Evi · juni 19, 2016

  Fijn dat je ervan genoten hebt! Leuke tip ook!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s