Knock on wood

gevel

Wij gaan in onze poging tot ecologisch ge-verbouw voor veel hout. In de living trippelen we op eik, slaapkamers krijgen kurk, keukenkastjes worden met notelaar bekleed. Maar vandaag ben ik vooral enorm enthousiast over onze uitbouw in houtskelet die onlangs bekleed werd met hout. Een gat in de lucht zijn we gesprongen toen we aan ons droomhuis – euhm droomwerf – arriveerden en die prachtige gevel zagen. Ik vond het nog mooier dan ik het me had voorgesteld. Het is thermowood, onbehandeld, dus het gaat langzaam vergrijzen. Samen met ons 😉.

Het raamwerk is ook in hout. Toen we daar keuzes in moesten maken, werd vaak aangehaald dat het meer werk is, dat hout. Want dat moet je onderhouden en regelmatig opnieuw schilderen, maar ik vind het toch perfect passen. Iemand liet ons weten dat er nu ook aluminium raamwerk bestaat dat helemaal lijkt alsof het hout is, maar hout vind ik toch natuurlijker en warmer aanvoelen. Wat voor mij wel een piepklein beetje blijft wringen, is dat het tropisch hout geworden is, framiré namelijk. Met een FSC-label, dat wel, maar toch nog steeds tropisch.  We wilden graag, heel heel graag, inlands hout voor de ramen, tot het prijskaartje –alweer – voorbijkwam. Driedubbel glas was door onze keuze voor houten raamwerk ook niet meteen een haalbare kaart want dan heb je natuurlijk weer heel wat meer hout te betalen. Gromgromgrom.

Maar we zijn blij want het geheel is mooooooooiiii. Moooooooi zeg ik u!

Welk stukje huis maakt jou blij?

20 comments

 1. Lilla Kiss - van Kammen · juli 22, 2016

  Wauw dat ziet er gaaf uit!!

  Like

 2. Kelly · juli 22, 2016

  ZO SCHOON! Met onbehandeld bedoel je niet-geverfd, dan? Want thermowood is een behandeling / procédé, toch? Wij gaan waarschijnlijk voor (thermisch behandeld) cederhout voor de gevels. En die ramen, da’s dan weer nog niet helemaal duidelijk en zal natuurlijk ook afhangen van het prijskaartje 🙂 We laten ze wellicht wel lakken, al is dat eerder omdat de architect er zo op aangedrongen heeft dat we hebben gezwicht, want van mij hoefde dat ook niet per se. Het hout: ja, liefst ook niet tropisch, maar we gaan ons nu ook NIET schuldig voelen als het niet anders kan. Als we zelf veel langer moeten werken om die meerprijs te betalen, is dat ook niet per se duurzamer, vinden wij.

  Ik ben ook al heel benieuwd naar die keukenkastjes! Eik willen we alleszins ook, voor de vloer op de verdiepingen dan (atelier, bureau, slaapkamer, badkamer). Ik vond dat wel zo noodzakelijk, ergens een eiken vloer, met een familienaam als Eeckhaut. :p

  Like

  • resaarcle · juli 22, 2016

   Ja, niet geverfd, bedoel ik. Oooh, cederhout vind ik ook heel heel heel erg mooi! En ja, inderdaad, dat tropische, ik zal het moeten laten gaan ☺️. Keukenkastjes plaatsen zal nog even duren. Ik zal tegen dan wel nog eens een update bloggen! En ja, Eeckhaut, je moet wel, haha!

   Like

 3. Mama van Elli · juli 22, 2016

  Oh ziet er geweldig uit! Wij hebben kurkvloer beneden (woonkamer, hal, toilet), vindt het erg warm aanvoelen! En ik ben fan van hout dat langzaamaan vergrijst. Zo is onze berging van cederhout, na een jaar al van kleur veranderd, love it! Succes met de verbouwingen!

  Geliked door 1 persoon

  • resaarcle · juli 23, 2016

   Ik hoop ook op extra veel blote voeten gezelligheid op die kurk :-). Cederhout, heerlijk. Ruikt ook lekker! En dat vergrijzen vind ik stiekem ook nog wel wat spannend, want op dit moment is de kleur van het gevelhout eigenlijk ook prachtig.

   Like

 4. mme-carper · juli 23, 2016

  Prachtig!
  Een droomhuis, zo ziet het er ook uit!
  Heel warme uitstraling.

  Geliked door 1 persoon

  • resaarcle · juli 23, 2016

   Dat vind ik inderdaad ook wel aangenaam aan dat hout, dat het warmte en gezelligheid uitstraalt.

   Like

 5. Menck · juli 23, 2016

  Ik vind het ronduit prachtig. Maar of het gebruik van hout nu echt zo ecologisch is?

  Geliked door 1 persoon

  • resaarcle · juli 23, 2016

   Merci! Goed dat je kritisch over dat hout nadenkt! Maar is toch op z’n minst een hernieuwbare grondstof. Ik vond ook dit op huis-houtskelet-bouw.be:
   ‘Hout draagt bij tot een beter leefmilieu, omdat het CO2 opslaat. Per kubieke meter hout, die men ter vervanging van een ander bouwmateriaal gebruikt, vermindert de CO2-uitstoot met 1 ton. Bovendien staat houtskeletbouw bekend voor propere bouwwerven met weinig restafval.’
   En dit op livios.be: ‘De warmte-isolatie van hout ligt veel hoger dan om het even welk “steenmateriaal”.’

   Like

 6. Lottesanekdotes · juli 26, 2016

  Wauw, mooooooi!!

  Geliked door 1 persoon

 7. Le petit requin · juli 27, 2016

  Oh, dat ziet er al mooi uit! Ben benieuwd hoe het gaat vergrijzen!
  En hoewel ik de redenering wel snap achter aluminium- of PVC-ramen die er als hout uitzien, ik ben er toch echt geen fan van. Laat een materiaal maar gewoon “zichzelf” zijn qua uitzicht, zoiets 🙂 Ik zou dus ook zeker, net zoals jullie, voor houten ramen kiezen!

  Like

  • resaarcle · juli 27, 2016

   Ik heb dat ook, dat ik dingen het liefst heb in hun gewone zijn! Dol op bananen, maar bananenijs, jakkes! 😉

   Like

   • Le petit requin · juli 28, 2016

    Hahaha, zalig! Heb hetzelfde met chocolade: zot van, maar chocoladeijs, laat maar! (alhoewel, als we het echt de basis moeten nemen, geef mij dan toch maar de chocolade en niet de boon 😉

    Like

 8. Billy · juli 28, 2016

  ik vind zo’n houten gevelbekleding ook ontzettend mooi!
  Maar of het echt zo ecologisch is…?

  Like

  • resaarcle · juli 28, 2016

   Volgens onze architect, aannemer en andere specialisten wel (zie ook reactie beetje hoger). Ik ben geneigd om hen te geloven 😏.

   Geliked door 1 persoon

 9. Pingback: D-day | resaarcle
 10. Pingback: Spring eens binnen! | resaarcle
 11. Pingback: Ecoverder | resaarcle
 12. Pingback: Hoe ik me bij Willy Wonka waande | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s