Een nuttige verslaving

image

Een heel aantal jaren geleden, toen Facebook nog niet de grootste afleiding was voor zij die dagelijks achter een pc moesten kruipen om centjes te verdienen, toen had ik een thesis te schrijven. Als er dan dringend een pauze ingelast moest worden, speelde ik mijnenveger. Veel. Te. Vaak. Zo vaak dat ik mezelf er tijdens een gesprek al eens op betrapte dat ik zat te fantasiemijnenvegen.

Sindsdien zijn er kleinere verslavingen gepasseerd, zoals bijvoorbeeld fanatiek WordFeud spelen tijdens busritten, maar vandaag stak er een gouwe ouwe de kop weer op: FreeRice. En dat is een fijne want je kan er niet alleen je kennis van een taal bijspijkeren, bekende schilderijen aan schilders linken, wetenschappelijke testjes invullen, rekenoefeningen maken, vlaggen aan landen linken en meer leerpret beleven, maar je helpt er ook meteen een ander een beetje mee. Want bij elk correct antwoord dat je tijdens die oh zo welgekomen werkpauze geeft op FreeRice, doneren hun sponsors 10 rijstkorrels aan organisaties die instaan voor voedselhulp bij natuurrampen, aan vluchtelingenkampen, …  Dat klinkt wat onbenullig, 10 rijstkorrels, maar als je even achter de schermen van dit spel van World Food Programme gaat lezen, wordt het meteen duidelijk hoe nuttig dit tijdverdrijf is.

Gelukkig helpt de website je ook een beetje om veel goede antwoorden te geven: op basis van je prestaties schatten ze je niveau in en elk goed antwoord genereert een moeilijkere vraag, een fout antwoord wordt gevolgd door een makkelijkere. En je krijgt kort daarna de kans om je fout te herstellen. Je leert dus iets bij en helpt in 1 adem een ander (alweer met opvallend weinig moeite). Win-win!

Speel je mee?

12 comments

 1. Samaja · oktober 18, 2016

  Graag!

  Like

 2. voskosmos · oktober 18, 2016

  Joepie, 300 korrels geschonken 🙂

  Like

 3. Galina · oktober 18, 2016

  Ik ken dat spel helemaal niet, maar het is wel een typisch spelletje voor mij, dus ik ga het vanavond eens opzoeken. Overigens vind ik het zó herkenbaar wat je schrijft over fantasiemijnenvegen!! Ik dacht serieus dat ik de enige was die dat deed. Wel met andere spelletjes, meestal sudoku of woordspelletjes, maar als ik ze vaak doe dan merk ik dat ik ze soms in mijn hoofd speel als ik me verveel 😮

  Like

 4. loesjezaakjes · oktober 18, 2016

  Ik ken het spelletje niet, maar ik ben zo vatbaar om daar door te blijven spelen. Ik ben nu eindelijk van mijn CandyCrush-verslaving af 😀 Wordfeud is een blijver omdat je altijd moet wachten op de zet van de tegenspeler.

  Like

  • resaarcle · oktober 18, 2016

   Het is inderdaad wel moeilijk om te stoppen, maar ja, dat is dan weer goed voor de goede zaak, he!

   Geliked door 1 persoon

 5. Falderie · oktober 18, 2016

  Kende ik helemaal niet, ik ga het eens proberen!

  Like

 6. loesster · oktober 21, 2016

  Keitof! Beter dan het patience tijdens mijn studententijd idd ;o) hihi! Ik deel het even op m’n FB voor nog meer rijstkorrels :o)

  Geliked door 1 persoon

 7. Pingback: Valsspelen voor een goed doel | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s