Minimalisme in mijn hoofd

img_0870

Ik ga graag en vaak op andere blogs lezen en ik kom tegenwoordig heel veel tegen over minimalisme. Dat vind ik altijd fantastisch, hoe mensen hun rommel kunnen wegdoen. Als hamsteraar kan ik daar alleen maar met open mond en jaloezie naar kijken.

Maar het lezen van deze blogpost, heeft toch een klein minimalistje wakkergemaakt dat stiekem ergens in mijn linker kleinste teen woont. Ik heb er namelijk geleerd dat minimaliseren eigenlijk veel ruimer gaat dan je ontdoen van overbodig spul. En dat spreekt me wel aan. Sindsdien zoek ik wat vaker rust. Ik merk dat vooral omdat de radio niet meer meteen aangaat thuis. Vroeger was dat het eerste wat ik deed als ik wakker werd. De radio op, geroezemoes, achtergrond, vulling. Nu vind ik het plots iets vervelends en heb ik het liever stil in mijn hoofd. Misschien is dat ook een beetje omdat wij het uit-knopje op onze zangerige praatgrage kleuter niet vinden (wij leven hier soms in een musical). De eerste mini minimaliseerstapjes zijn al gezet, maar er is nog een lange lange lange weg te gaan.

Ik voel het. Volgens mij ben ik langzaamaan klaar om eens aan dat echte minimaliseren te beginnen. Medehamsteraars bij ons thuis, u weze gewaarschuwd. Ik ben op pad. Naar lichtheid. En uw rommel ligt – onder, naast en tussen de mijne – op mijn weg. 😉

Wat kan jij zonder probleem wegzwieren en waaraan klamp je je vast?

18 comments

 1. Joni · november 15, 2016

  Herkenbaar! Ik ben zopas een tijdje thuis geweest, en kon genieten van een uurtje gewoon ‘in stilte in de zetel zitten’ en zo tot rust komen in het hoofd. Hier loopt eveneens een toekomstig K3-tje-of-iets-dergelijks-rond 😀
  Wat ik makkelijk kan wegzwieren zijn vooral kleren die niet meer passen.
  Ik ben er ook al in veranderd na 3x verhuizen op korte tijd, en sprokkel minder. Vind ik mooi van mezelf, ha!

  Geliked door 2 people

 2. Kelly · november 15, 2016

  Toen mijn vriend zo’n anderhalf jaar geleden ook plots interesse begon te krijgen in minimalisme, viel het hem op dat de meeste zogenaamde minimalisten inderdaad bezig waren met hun huis opruimen. Terwijl het inderdaad net verder gaat dan dat. Fijn dat je die ontdekking ook hebt gedaan, het begin van een nieuw leven! 😀

  Geliked door 2 people

 3. Samaja · november 15, 2016

  Ik kan vrij gemakkelijk dingen weggooien, tenzij er emotionele waarde aan vasthangt. Dat ene zwarte jurkje dat me herinnert aan een galabal uit mijn studententijd kan ik bijvoorbeeld niet weggooien, terwijl ik de hoop al lang heb opgegeven om daar nog in te passen.

  Geliked door 2 people

 4. geertruurzaam · november 15, 2016

  Ik ben al lang bezig om te ontspullen – en daardoor meer rust te creëren. Het leven is al chaotisch genoeg met 4 kinderen en een man die in het buitenland werkt… 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. ecosjop · november 15, 2016

  De financiën zijn hier nog wel vaak de drempel, al word het steeds makkelijker om toch dingen weg te doen die veel geld gekost hebben. We kunnen nu eenmaal niet alles verkopen om snel van de spullen af te zijn. Dus hop naar de kringloop ermee!

  Geliked door 1 persoon

 6. loesjezaakjes · november 15, 2016

  Het is niet altijd makkelijk. Ik ben van nature een minimalist, in die zin dat ik zelden iets koop. Maar de dingen die ik heb, kan ik moeilijk wegdoen. Vooral persoonlijke spullen dan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek · november 15, 2016

  Foto’s, mooie boeken én mijn poppen uit mijn kindertijd. Die zaken mogen niet weg. Als de rest laat ik makkelijk los. En ik probeer zo weinig mogelijk rommel te kopen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ineke · november 16, 2016

  Ik ben begonnen met de keuken onlangs. Potten en pannen die al lang niet meer worden gebruikt gaan perfect naar goed doel voor tweede leven. Maar de stomer en ijsmachine neen daar kan ik nog geen afscheid van nemen ondanks ik ze minder dan jaarlijks gebruik.

  Like

 9. Hilde · november 17, 2016

  Sinds m’n ‘herfst opruimactie’ nog maar eens beseft hoeveel een mens onnodig bijhoudt. Alles wat emotionele waarde heeft kan ik maar moeilijk weggooien. Ik schreef er ook iets over in ‘Wat ik nooit zal weggooien’ ;-).

  Geliked door 1 persoon

 10. Oudmaarnietversleten · november 18, 2016

  Weggooien doe ik zelden. Als het niet meer wordt gebruikt zet ik het eerst op de vliering en als het na 3 jaar niet gemist wordt gaat het naar de kringloop.
  Wij kopen alleen tweedehands dan kun je er wel gemakkelijker van af zien omdat je het niet duur hebt betaald. Toch ben ik altijd blij als ik weer eens goed heb gescoord.

  Like

 11. Mel · november 18, 2016

  Fijn om te lezen dat het artikel je inspireerde 🙂 Loslaten wordt alsmaar makkelijker: oefening baart kunst! Ik kan niet zeggen dat er nog iets materieel is waaraan ik emotioneel gehecht ben. Vorig jaar doneerde ik zelfs mijn trouwjurk aan Oxfam en ik heb er geen seconde spijt van. Er zijn natuurlijk wel dingen waar ik niet zonder kan, zoals mijn laptop, maar dat is omdat die een meerwaarde biedt aan mijn leven, niet om emotionele redenen.
  Hou je ons op de hoogte hoe de kleine minimalist in je evolueert?

  Like

  • resaarcle · november 18, 2016

   Wauw, zelfs je trouwjurk kunnen wegdoen, dat vind ik wel knap! Als er iets interessants te vertellen valt over mijn minimalistje, dan zal ik er zeker iets over schrijven! ☺️

   Geliked door 1 persoon

 12. safealove · november 18, 2016

  Lijkt me zo heerlijk om alle nutteloze zaken de deur uit te doen. Helaas zit onze container steeds al propvol, tegen de tijd dat hij geleegd gaat worden.. Dus mijn minimalisme moet noodgedwongen worden geminimaliseerd .. 😕😉

  Like

  • resaarcle · november 21, 2016

   Misschien is de kringloopwinkel nog wel blij met de spulletjes die voor jou overbodig zijn, maar een ander blij kunnen maken!

   Geliked door 1 persoon

   • safealove · november 21, 2016

    Oh ja.. zou ik ook kunnen proberen natuurlijk. Thanks voor de tip! 👍

    Like

 13. Mazzel · november 22, 2016

  Minimaliseren is inderdaad hip tegenwoordig! Ik ben ook al even aan het declutteren, maar vooral probeer ik qua materie veel nuttiger te denken in al dan niet de aankoop van iets. Hier staat de radio nog wel aan als er niemand thuis is, al is dat mss eerder om het eenzame karakter van een thuisblijfmama te verz

  Like

 14. Mazzel · november 22, 2016

  … te verzachten dus! Het blog van minimaliseren, meanderen kende ik nog niet! Thanks voor de inspiratiebron!

  Geliked door 1 persoon

 15. Pingback: Groen voer voor onze wasmachine | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s