Da’s netjes

IMG_0884.JPG

Ik heb al lang lang lang geleden de zelf te nemen plastic zakjes bij de groentjesafdeling in de supermarkt afgezworen. Ik heb nooit echt het nut doorgehad (hoewel daar onlangs verandering in gekomen is…). Je groenten en fruit beschermen tegen gedeuk van andere spullen zal zo’n zakje bijvoorbeeld niet doen. Het enige nut lijkt mij dat zoiets alles hoogstens wat bij elkaar houdt. Ik zwierde altijd alle groenten en fruit los in mijn linnen zak en plakte alle weegetiketjes op een willekeurige appel die ik kocht. Maar ik heb dit jaar een paar netjes gekocht. Want dat is wel handig als je een bakje aardbeien koopt en thuis geen zoektoch wil starten in je grote tas. Of koffiekoeken, want die durven al eens plakken. Brood doe ik er nu ook in. Ik vind het trouwens ook wel gezellig, die zakjes. Het heeft iets nostalgisch op een of ander manier. Terug naar het eenvoudige leven.

Onze verhuis heeft er voor gezorgd dat ik opnieuw op zoek moet naar winkeliers die niet raar opkijken als ik mijn eigen netjes, potjes of brooddoos bovenhaal om mijn koopwaar mee te nemen. Je krijgt van de verkopers de meest uiteenlopende reacties. Het gaat van ‘oh, wel meer mensen doen dat, hoor’ over ‘wat een goed idee en zo spaar ik ook uit op die verpakkingskost’ tot heel af en toe ‘dat brood mogen wij zo niet meegeven van de voedselinspectie, maar u mag wel onze broodzak hergebruiken’. Tja.

En soms, heel soms, klinkt achter mij in de rij een ‘aaah, dat ga ik ook doen.’ En dan is mijn dag helemaal goed!

23 comments

 1. Mel · november 25, 2016

  Chapeau dat je zo ver staat met zero waste! Ik weiger ook plastic zakken: ik heb een herbruikbaar/plooibaar tasje in mijn sjakosj zitten die ik altijd gebruik. Waar ik over struikel is dat ik er moet aan denken om bakjes/potjes/netzakken mee te nemen: ik vergeet ze 99% van de keren als ik naar de winkel ga (want die passen dus niet in mijn sjakosj). Frusterend!

  Like

  • resaarcle · november 25, 2016

   Ik vergeet ze ook vaak, hoor. Maar die keren dat jij en ik ze niet vergeten, is het weer mooi wat verpakking uitgespaard! En alle beetjes helpen, dus die 1% ook!
   Of je hebt hier meteen het perfecte excuus om een grotere sjakosj te mogen gaan kopen 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Joni - hfdst 3 · november 25, 2016

  Dat denk ik nu ook – haa! Dat ga ik ook doen 🙂
  Al hebben ze bij ons in de winkel nu ook wel papieren zakjes voor groenten en fruit, die ik dus makkelijker neem dan de plastic ones. En als ik van iets 1 stuk nodig heb, gaat dat ook los in de kar. Uiteraard.

  Like

  • resaarcle · november 25, 2016

   Hoera, you made my day! Papieren zakjes zijn al wel een beter plan. Maar uiteindelijk belanden die ook in de papierbak na hun 10 minuutjes nut tussen de winkel en thuis…

   Like

 3. Samaja · november 25, 2016

  Iemand moet het goede voorbeeld geven hé :-). Wij proberen die plastieken zakjes te vermijden, maar slagen daar te weinig in. Zelf iets voorzien zoals die netjes lijkt me een goed alternatief. Merci voor de inspiratie!

  Like

 4. ecosjop · november 25, 2016

  De papieren zakjes die erin zijn geslopen door impulsaankopen gebruik ik meerdere keren net zolang totdat het echt niet meer kan. Verder gebruik ik wel stoffen zakjes. Ik heb een boodschappentas waar alles ingaat als ik op boodschappen jacht ga. Voor een stuk kaas of vlees neem ik mijn bak mee en yoghurt koop ik in glas. Scheelt enorm veel afval!

  Like

 5. Falderie · november 25, 2016

  Ik doe het ook vaak op die manier bij groenten of fruit: gewoon wegen en het ticketje op een willekeurige wortel/appel/… plakken.

  Geliked door 1 persoon

 6. Eilish · november 25, 2016

  Ik stikte een serie stoffen zakjes in een super licht maar stevig stofje. Groenten en fruit gaan dus met zak en al in de weegschaal. Die paar mg die zo’n zakje weegt zullen mijn rekening nu ook weer niet maken.
  Ik ben al lang van plan om een voorstel te sturen naar mijn favoriete supermarkt opdat ze ook herbruikbare zakjes zouden aanbieden. Misschien moet ik daar eens werk van maken.

  Like

 7. loesjezaakjes · november 25, 2016

  Fijn, ik gebruik ze ook al jaren maar vergeet ze ook heeeel vaak. Maar ik leg groenten en fruit dan gewoon in mijn karretje. Behalve als ik boontjes wil.
  Die broodzakken vond ik minder handig en heb ik dan ook weggedaan…

  De meeste kassa-mensen kijken vreemd op maar sommige zijn enthousiast 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Hilde · november 27, 2016

  Ik probeer dat ook zo goed als mogelijk toe te passen met zo’n herbruikbaar boodschappentasje voor de groenten en fruit die ik aankoop. Doorgaans zijn de reacties daarrond erg positief. Kassabedienden vinden dit een grote plus en reageren bijna alle spontaan van ‘Ah ja, da’s beter voor het milieu hé.’ en ik krijg er nog een vriendelijke lach bovenop. 🙂 Voor koffiekoeken en brood pas ik het (nog) niet toe. Daar moet ik nog eens over nadenken ;-).

  Geliked door 1 persoon

 9. Bertie · november 28, 2016

  Hier heb ik nooit aan gedacht,hoogstens pak ik een paar papieren zakken die bij de groenteafdeling liggen.
  Al bloggende leert men ☺

  Like

 10. Lotus Writings · november 28, 2016

  Mooi dat je anderen ermee inspireert! Alle beetjes helpen. Hier probeer ik wel op te letten dat ik zo min mogelijk onnodig afval mee naar huis sleep.

  Geliked door 1 persoon

 11. Kathleen · december 20, 2016

  Goed bezig, zou ik zeggen! 😉
  Ik heb altijd een stoffen zakje in mijn handtas voor onverwachte boodschapjes. En als ik de weekboodschappen doe, steek ik groente en fruit ofwel los in de mand, ofwel in een paar kleine stoffen zakjes die ik zelf genaaid heb. Milieuvriendelijk en nog vrolijk ook met die stofjes.

  Like

 12. Leen · december 20, 2016

  In de Colruyt (of allez ja de meeste supermarkten, ik wil nu niemand viseren :p) mogen ze wel eens wakker schieten op het vlak van verpakkingen. Je eigen broodzak meenemen gaat daar niet want ja.. dan kunnen ze niet scannen. Wat wél al een vooruitgang is, is dat je de broodzakken tegenwoordig steeds vaker kan recycleren = composteren. Zeer handig voor in het kleine groene bakje in onze keuken (want dan moet ik geen groene zakjes kopen). Mijn groentenetjes gaan wel steevast mee… en gelukkig doen ze daar al lang niet meer moeilijk over.
  Koekjes die 586 keer verpakt zijn, zijn anders wel een goeie reden om eindelijk te stoppen met snoepen. Ja.

  Like

  • resaarcle · december 20, 2016

   Gek, ik neem naar de supermarkt ook gewoon mijn eigen broodzakje mee en zeg aan de kassa gewoon welk brood erin zit. Nog geen problemen mee gehad! De broodzakken van de supermarkt hebben wel vaak zo’n ‘raampje’, dus ik vrees dat ik die niet bij groenafval durf steken.
   En oververpakte koekjes zijn inderdaad erg hinderlijk! Maar ik vrees dat ik het snoepen niet kan laten… Als er een minder verpakt alternatief tussen ligt, dan kies ik daar wel voor!

   Like

   • Leen · december 20, 2016

    Ik ga vooral naar de Colruyt en daar zijn het sinds kort (? is me alleszins pas enkele weken geleden opgevallen) composteerbare zakken, zonder zo’n raampje alleszins. Oké, ik heb het nog niet gedurfd om mijn eigen broodzak mee te nemen, ik zou dat gewoon eens moeten doen he 🙂

    Geliked door 1 persoon

 13. Pingback: Uit de biecht geklapt | resaarcle
 14. Pingback: Flexibiliteit | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s