Het mysterie van de kleine kleerkast

img_1015

Tijdens ons huisfeest leidde ik met plezier iedereen rond om trots onze nieuwe thuis te tonen. Van keuken naar salon naar badkamer naar kinderkamers naar onze slaapkamer. En in die laatste kamer hield ik een voor mij verrassend gesprek:

Mooi, zeg. Ruim. En waar liggen je kleren dan?

     Euhm. In die kast (ik wees naar de commode, het enige kastje in de ruimte, dat vroeger nog    in mijn kinderkamer had gestaan).

In dat kleine kastje?

     Ja. En die van mijn beest in die andere commode in de gang.

Onze kleren liggen in zoooooooo’n kast ( en ze wees de hele hele hele muur aan).

Dat zette me aan het denken. Hoe komt het dat ik zogenaamd weinig kleren heb? Want zelf heb ik dat gevoel helemaal niet! Ik sta zelden tot nooit voor mijn kleerkast te mopperen dat ik niks heb om aan te trekken. En toen wist ik het plots. Ik draag de meeste van mijn kleren zo goed als het hele jaar door. Zomerkleedjes draag ik in de winter gewoon met een jeansbroek en een zwart t-shirt met lange mouwen eronder, in de lente met een zwarte legging. Toegegeven, mijn stijlvolle vriendinnen vinden dat wel een gek zicht, maar ondertussen vinden ze het waarschijnlijk gewoon één van die gekke trekjes die bij mij horen en die ze met de mantel der vriendinnenliefde toedekken. Verder voel ik ook al een paar jaar weinig behoefte om nieuwe kleren te kopen. Een nieuwe outfit om eenmalig te dragen tijdens (eindejaars)feesten kan me al helemaal gestolen worden. Dat scheelt hem ook weer heel wat gezoek, gedoe en plaats in de kleerkast!

Er zijn van die interessante theorieën over 20% van je kleren die je 80% van de tijd draagt en de rest komt dus amper de kleerkast uit. Zelfs met mijn kleine kleerkastje is dat bij mij ook zo. En over de overweging die je vóór de aankoop van een nieuw kledingstuk kan maken: ga ik dit minstens 30 keer dragen? Dan is het de moeite om het te kopen. Ik heb eens heel eventjes getwijfeld om mijn favoriete jumpsuit gewoon nog een keertje te kopen omdat ik het zooooo jammer vind als ie de was in moet. Die haalt makkelijk de 30 keer! En dan heb je nog de hele dappere minimalisten die zich strak houden aan de regel één nieuw kledingstuk in de kast betekent één stuk dat richting rommelmarkt/inzamelpunt/vriendinmetzelfdemaat verdwijnt. Respect.

Maar hét geheim? De handige Marie Kondo opvouwtruc. Zo kan er heel wat meer in dat kleine kastje, he. #trukenvandefoor

Welk kledingstuk is de maïzena, het bindstuk, het met-alles-te-combineren favorietje in jouw kleerkast?

28 comments

 1. Samaja · januari 20, 2017

  Ik heb er wel een paar. Zo heb ik een zwart T-shirt dat ik in alle seizoenen draag. En mijn donkerblauwe blazer, die kan ik ook niet missen. Ik probeer nu ook iets weg te gooien telkens ik iets nieuws koop. Plots is onze kast groot genoeg 🙂

  Like

 2. Falderie · januari 20, 2017

  Ik draag de meeste dingen ook het hele jaar door. Met een extra trui over, of extra dikke kousen… 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Le petit requin · januari 20, 2017

  Ik heb weliswaar meer dan één commode voor mijn kleren, maar ik draag inderdaad ook quasi al mijn kleren het hele jaar door. Topjes draag ik in de zomer gewoon zo; in de winter zijn ze een extra laagje onder een trui; kleedjes in de zomer met blote benen, in de winter met nylons en een blazer of vestje over… Zo’n typische “seizoenswissel” die veel mensen doen, ik zou niet eens weten wat ik weg zou moeten leggen 🙂
  Die typische eindjaarsoutfits, die kocht ik vroeger nog wel eens, maar nu is het alweer heel lang geleden. Afgelopen kerst/nieuwjaar droeg ik o.a. een kleedje van ongeveer 10 jaar oud en velen dachten dat het nieuw was, omdat ik het gewoon al een tijdje niet meer voor die feesten gedragen had 😉

  Like

 4. Mel · januari 20, 2017

  Ook ik draag de meeste stukken jaar rond, op dikke truien/sokken na. Mijn favoriet zijn mijn zwarte broeken: voor een prikje gekringd en perfect in alle seizoenen (in de winter draag ik er gewoon ’n legging onder)
  PS. Niet te bescheiden hé, Marie Kondo heeft haar nut, maar volgens mij is dat minimalistje in jou groter dan je zelf beseft 🙂

  Like

  • resaarcle · januari 20, 2017

   Hoera voor gekring! En wat dat minimalistje betreft: het lijkt hier in huis in elk geval niet alsof er hier eentje zou wonen. 😶

   Geliked door 1 persoon

 5. Heidi · januari 20, 2017

  Mijn jeansbroeken kan ik niet missen. Ik legde mezelf ooit een jaar geen kleren kopen op, en dan ben je je zeer bewust van wat je echt nodig hebt. In mijn geval was dat welgeteld één nieuwe jeans…
  Marie Kondo is mijn ding niet, wél haar minimalisme, maar niet al haar rolletjes. Ik heb veel op kapstokken hangen, of nette stapeltjes 🙂

  Like

  • resaarcle · januari 20, 2017

   Jeans, ja, zooo onmisbaar. Ik heb jarenlang geen jeans gedragen en toen ik dan eindelijk overstag ging, bleek hoe graag ik ze draag.

   Like

 6. ecosjop · januari 20, 2017

  Ik heb met mijn man samen 1 kast, ligt ook ons beddengoed in. Qua hoeveelheid valt het wel mee, maar ik moet hem nodig eens nalopen weer en dingen die we nooit meer aanhebben eruit halen! De kinderen hebben ook samen 1 kast met het beddengoed samen, maar die hebben nog best veel kleding eigenlijk!

  Like

  • resaarcle · januari 20, 2017

   Ik vermoed dat er in onze kastjes ook nog wel wat slingert dat eigenlijk niet meer gedragen wordt. Ik ga er meteen eens werk van maken, zie!

   Like

 7. Hilde · januari 20, 2017

  Zolang ik hetzelfde gewicht behoud, hoef ik ook geen nieuwe kleding 😛 . Dit jaar lukt me dat erg aardig 😉 net zoals de solden verleiding, die laat ik deze winter aan me voorbijgaan.

  Like

 8. fiekefatjerietjes · januari 20, 2017

  Hier wordt ook alles het hele jaar door gedragen. Jurkjes en rokjes in de zomer met blote benen, en in de winter met kousen onder. Zo veel kleren hebben wij eigenlijk ook niet, wij hebben één kleerkast voor ons beiden. Wellicht heeft Juliette nu al meer kleren dan wij.
  En oja: ik draag nu nog altijd zwangerschapskleren. Die broeken moeten maar zo comfy niet zijn!

  Like

 9. Mrs. T. · januari 20, 2017

  Een zwart strak truitje met driekwart mouwen.
  Mijn spijkerbroek.
  Een rood jasje.

  Like

 10. loesjezaakjes · januari 20, 2017

  Hier nog eentje met een kleine kleerkast =) Ik koop zelden kledij en draag bijna alles het hele jaar door. Alleen kleedjes en zomerbroeken draag ik enkel in de zomer. Al de rest draag ik zomer en winter. Zelfs mijn winterjas kan ik in de zomer dragen omdat je er een trui moet in ritsen voor een winterjas te hebben 🙂

  Like

 11. Naomi · januari 24, 2017

  Hét lijmstuk bij uitstek is mijn zwarte skinny jeans. Ik draag hem zo vaak, dat ik hem doorheen de haren al 3x opnieuw kocht. En hoewel ik wel min of meer een zomer en winterkast heb, zijn er heel wat dingen die ik het jaar door blijf dragen. Eigenlijk alles wat je in een “french wardrobe” zou vinden. Superbasics!

  Geliked door 1 persoon

 12. elinevanantwerpen · januari 25, 2017

  Ook hier basics, en stukken die al tien jaar met plezier gedragen worden. Zelfs afgewassen shirts kan ik niet weggooien, in de winter zijn die zo handig als extra laagje en je kunt ze ook dragen tijdens het poetsen of sporten, als pyjama of in de tuin. Ik heb redelijk wat kleding weggedaan (afdragertjes van anderen die toch niet helemaal mijn stijl zijn), dus enkel wat ik regelmatig draag ligt nog in de kast.
  Ik wilde wel gaan soldenshoppen maar aan de andere kant is dat een van mijn grootste nachtmerries. Een voormiddagje in de week, misschien.

  Like

  • resaarcle · januari 26, 2017

   Ik laat ook zeer graag de soldenperiode stilletjes aan mij voorbijgaan. Veel te druk en mijn maat zit er toch niet meer bij.

   Geliked door 1 persoon

 13. Leen · februari 7, 2017

  Ik geef toe dat ik veel kleren heb. En dat ik om het half jaar van kleerkast ‘wissel’, omdat mijn zomerkleren bv momenteel in dozen zitten. #confessionsofashopaholic Maar ik ben mijn leven aan het beteren: ik doe van capsule wardrobe compleet met excel en al. Kledingstukken die maar in één outfit te combineren vallen, vlogen al buiten. En ik koop wat ik nodig heb,wat nog bitter weinig is. Die 30-keer-dragen-truc is een goeike; ik kocht in de solden een zwart vestje met een gouden opdrukpatroon (speciaal voor de feetsdagen jaja maar ook om ‘gewoon’ te dragen want ik vond het prachtig!) maar na twee dagen bleek dat goud heel snel eraf te slijten… Dat gaat de 30 keer dus niet halen, waardoor het nu in de kast hangt ‘voor speciale gelegenheden’… Zo jammer hé. Gelukkig maak ik dat soort miskopen met de jaren minder en minder. Verder ben ik een grote fan van vestjes en hangen er dus een stuk of tien in de kast.. waarvan ik vooral het zwarte en zwart-witte het meest draag. En een zwak voor schoenen heb ik ook. Zucht. Maar het is al gebeterd, is wat ik wou zeggen 😀

  Like

  • resaarcle · februari 7, 2017

   Amai, met een excel, zo professioneel! Dat kan niet anders dan dat er beterschap in zicht is!

   Like

 14. Liesbeth · februari 13, 2017

  ik heb al heel veel gesnoeid in mijn kast (na twee zwangerschappen zijn de kilo’s uiteindelijk wel dezelfde, maar op de één of andere manier stonden dingen me niet meer, of deed ik ze inderdaad nooit meer aan), maar eigenlijk zit er nog (veel) te veel in. Alleen klopt voor mij de leuze niet: wat je een jaar niet gedragen hebt ga je nooit meer dragen. Soms herontdek ik wel dingen. Een beetje tweedehands in eigen kleerkast. Mijn favoriet is een simpel lichtgrijs kleedje. Past bij alles. Dat was wel gekrompen en ik kon er niet meer in (van voor het kindertijdperk, dus vooral de boezem was boosdoener ahum), dus ik kocht het gewoon opnieuw een maat groter (leve ontwerpers op dawanda die niet elk seizoen een nieuwe collectie verzinnen).

  Geliked door 1 persoon

 15. Pingback: Studenten van de toekomst | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s