Gevonden!

img_1072

Lelijkste blogfoto ever.

Ik had een Plan. Ik wilde alle bewaardozen van plastic buiten. Voor de doordeweekse ‘ikmoeteensausjekloppendusikhebeenpotjenodig’-potjes was dat geen enkel probleem, daar zijn genoeg alternatieven voor. Brooddozen waren ook simpel: zij kregen een stalen variantje. Ook het plastic kinderservies vond makkelijk vervanging. Maar ik stootte in de keuken toch op een item dat in mijn ogen iets moeilijker te vervangen viel.

Bewaarpotjes voor restjes eten. Dat was het grote struikelblok. Het heeft toch een tijdje geduurd voor ik een aanvaardbaar alternatief vond. Ik hield eerst glazen potten van kriekjes en worteltjes bij, maar dat was ook niet ideaal want die zijn moeilijk te stapelen en gaan heelder kasten inpalmen. En nog vervelender dan dat: ze kunnen niet in de diepvries! Voor diepvriesrestjes hield ik in pre-plasticwerende tijden de potjes van meeneemchinees bij. Maar dat kon in het Plan niet meer natuurlijk.

De oplossing kwam uit een onverwachte hoek. Heel af en toe krijg ik namelijk eens zin om door Ikea te gaan kuieren. En daar vond ik ze! Glazen, stapelbare potjes in het klein, middel en groot die niet alleen in de diepvries, maar ook in de (microgolfoven) én afwasmachine mogen. Hoera! Ze hebben nog wel een siliconen dekseltje, maar bon, je kan niet altijd alles hebben.

En als u mij nu wil excuseren, ik ga een gigantische pot spaghettisaus maken om in te vriezen! Jeuj!

 

30 comments

 1. Eilish · februari 21, 2017

  Volgens mij kunnen alle glazen bokalen perfect in de diepvries hoor. Je moet ze alleen niet rechtstreeks willen verhitten als ze eruit komen. Ik heb zo confituur met stevia diepgevroren omdat die anders niet lang bewaart.

  Like

  • resaarcle · februari 21, 2017

   Hm, ik dacht dat dat zou barsten. ☺️ Maar het is nu wel handig dat ik die potten wél meteen kan opwarmen!

   Like

 2. Tine · februari 21, 2017

  Dat vroeg ik me ook af: bij mij staat de diepvriezer vol gerecycleerde glazen confituur-, notenpasta- en olijvenpotjes… Kan dat kwaad? Ik heb er eigenlijk nooit bij nagedacht!

  Like

  • resaarcle · februari 21, 2017

   Als het werkt voor jou, prima! Recyclage rules! Ik vond het stapelbare van mijn nieuwe potten wel weer een pluspunt. 😁

   Geliked door 1 persoon

 3. ecosjop · februari 21, 2017

  Ik combineer ze 😉 de grote van I.kea voor maaltijden en kleine potjes voor restjes en dergelijke. Koop ook weinig potjes dus dat jongt de voorraad ook niet aan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Katrien · februari 21, 2017

  Ik doe ook mijn glazen bokalen in de diepvries, gewoon niet helemaal vol doen, zodat de inhoud plaats heeft om uit te zetten. Ik heb ook wel deze potjes van ikea (en gelijkaardige), want pakweg een lasagne ofzo in een bokaal doen is toch niet zo praktisch :). En het dekseltje is wel plastiek (bpa vrij), geen silicone

  Like

  • resaarcle · februari 21, 2017

   Haha, lasagne in een bokaal, dat lijkt me inderdaad niet zo appetijtelijk. En dju, toch nog plastic.

   Like

 5. geertruurzaam · februari 21, 2017

  Ik vond er zulke ooit bij Flying Tiger. Ben er nog steeds super content mee!

  Geliked door 1 persoon

 6. Matroos Beek · februari 21, 2017

  Die kleine dingen kunnen een mens toch gelukkig maken hé. Mooi is dat.

  Geliked door 1 persoon

 7. Jess · februari 21, 2017

  Ja, wij hebben ook net al onze plastic potten vervangen door deze. Alez de deksels, de dozen waren verdwenen, we bleven enkel over met de deksels

  Like

  • resaarcle · februari 21, 2017

   Een beetje zoals sokken die eenzaam uit de wasmachine komen? Ik wist niet dat kasten ook vanalles kunnen doen verdwijnen!

   Like

   • Jess · februari 22, 2017

    Ja exact! haha, Mijn kasten eten postjes, maar geen deksels

    Like

 8. loesjezaakjes · februari 21, 2017

  Hoera voor de ontdekking! 🙂 Ik heb nu nog plastieken HEMA-dozen maar zou er ook liever vanaf willen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Zeurpietvriend · februari 21, 2017

  Euhm, schatteke: wie maakt er hier thuis de spaghettisaus? Groeten van je allerliefste Zeurpietvriend!

  Like

 10. Liesbeth · februari 22, 2017

  Hier juist hetzelfde: eerst de potjes van de chinees recycleren, maar we wilden ook geen plastiek meer, dus kocht ik bij greenjump stapelbare glazen potjes (met siliconen deksel). En wat bleek? Ze zijn ook gewoon te koop in de Colruyt…
  Wel heel content van, en gemakkelijk dat ze naast in de diepvries ook in de oven kunnen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Sofie · februari 22, 2017

  Dit hebben wij een paar jaar geleden ook gedaan! Toen hadden ze er nog geen glazen bij Ikea. We vonden er toen van Glasslock bij Aldi als tijdelijke aanbieding en die gebruiken we nog steeds, heel content van. Ik zag inderdaad onlangs dat ze er nu ook bij Ikea hebben. Wel goed om weten voor als ik er eens nieuwe nodig heb.

  Geliked door 1 persoon

 12. Galina · februari 22, 2017

  Jaaa, die had ik aan de kerstman gevraagd en nog gekregen ook! Zó fijn!

  Like

 13. Tijd voor iets anders · februari 23, 2017

  Allé, dat ik dat nog niet gezien had bij Ikea. Bedankt voor je tip! Ik ben van mening dat je eerst moet opgebruiken wat je hebt en het dan pas vervangen, maar met die plastic potjes duurt dat nog eeuwig… Ik voel een tripje naar de Ikea aankomen tijdens de krokusvakantie 🙂

  Ik gebruik overigens ook gerecycleerde glazen potjes in de diepvries. Voor soep is dit superhandig: gewoon niet te vol doen, zodat de soep plek genoeg heeft om te bevriezen, ’s morgens uit de diepvries halen en tegen ’s middags is je soep op het werk ontdooid 🙂

  Geliked door 1 persoon

 14. natuurlijksofie · februari 23, 2017

  Ik ben precies de enige die zich afvraagt waarom je plastiek potjes vervangt door glas? Is het vanwege de BPA in plastiek? Ik heb daar precies niet zoveel schrik van, zolang je je eten niet opwarmt in die plastieke potjes valt de schade nog wel mee, niet?

  Like

 15. Els · februari 23, 2017

  Ik vraag me hetzelfde af: waarom plastic potjes die je al hebt (natuurlijk geen nieuwe kopen) weggooien? als je ze blijft gebruiken is dat toch ook recyclage en minder afval?

  Like

  • resaarcle · februari 23, 2017

   Terechte opmerking! Maar die chineestoestandjes zijn natuurlijk niet meteen van het onverwoestbare soort. Vooral de dekseltjes sneuvelen snel. Om dan geen nieuw afval binnen te sleuren durf ik in mijn dapperste momenten mijn eigen potjes mee te nemen om te laten vullen bij de takeaway. Mijn oude stevige plastic potjes zijn naar de kringwinkel verhuisd want een ander zal er ongetwijfeld wel nog blij mee zijn!

   Like

 16. Hilde · februari 26, 2017

  Ik ben ook al een hele tijd op zoek naar alternatieven voor kunsstof diepvriesdozen. En dan liefst – volledig – glazen alternatieven die van de diepvriezer in de oven en vervolgens in de vaatwasmachine mogen. Ben ze al tegengekomen (Blokker/Kruidvat) maar nooit in het formaat dat ik precies zoek. Maak me nu wel de bedenking of de dozen van Ikea in andere opzichten ‘verantwoord’ zijn… (?)

  Like

  • resaarcle · februari 27, 2017

   Qua productie ofzo? Geen idee. Maar tijdens mijn laatste zwerftochtje daar, stond er hier en daar wel info te lezen over duurzame punten die ze al verwezelijken. Het is een begin, he.

   Like

   • Hilde · februari 27, 2017

    Dan is er toch eea veranderd intussen, dat kan ik alleen maar toejuichen 🙂 .

    Like

 17. Leen · maart 10, 2017

  Ik zit met héél veel plastic potjes. En ik wil die niet zomaar wegdoen (want ja: dat kost geld en blabla). En ook al laat ik er af en toe eens eentje vallen, ze gaan niet rap genoeg kapot. Af en toe moet ik er bij kopen (ik gebruik al minder diepvrieszakjes, ’t is een begin) en heb ook al gezocht naar glazen alternatieven maar de deksels zijn dan nog steeds uit plastic of siliconen. Dus dan loop ik al vast!

  Like

  • resaarcle · maart 10, 2017

   Niet makkelijk, he, omdat hét ultieme potje te vinden dat aan alle eisen voldoet.

   Like

 18. Pingback: Flexibiliteit | resaarcle
 19. Pingback: Lekker, maar humeurig. | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s