Een tweedehands kindertijd

15289082_10154810605583872_7969838990501743137_o

door Jeroen Van Dyck, foto niet door anderen te gebruiken

Schattig dat dat is, je kinders plezier zien hebben aan dingen waar je zelf als mini-mens ook vrolijk van werd. Dan ben ik blij dat ik een onverbeterlijke hamsteraar ben die alles bijhoudt want je weet maar nooit. Ik verhuisde als volwassen mens mijn oranje kinderdekentje met witte konijntjes mee van het ouderlijke huis naar mijn samenwonenmeteenvriendinhuurappartement, naar het eerste échte eigen grote mensen appartement dat ik met mijn vriend kocht, naar het huurhuis voor tijdens de verbouwing en tenslotte naar ons eigen huis. Mijn vent deed geheel toevallig hetzelfde met zijn identieke retrodekentje, maar dan in een witte versie en met groene beren. En nu zitten kleine broer en grote zus samen onder zo’n dekentje boekjes te lezen. Een heerlijk nostalgisch gevoel geeft dat.

Er slingert hier nog wel wat dat vroeger al geknuffeld en rondgesleurd werd door mama en papa toen wij kleine petotters waren, dus ik vrees dat ik nog wel eens wat nostalgie zal bloggen…

Spelen jouw kindjes/neefjes of nichtjes met dingen die jij vroeger gekoesterd hebt?

32 comments

 1. Sofie · februari 24, 2017

  Heerlijke nostalgie moet dat zijn en tegelijk je eigen kinderen geborgen zien, zalig. Mijn ouders hebben ook nog veel van ons speelgoed bijgehouden dus eens er kleinkinderen zijn zal dat ook wel opnieuw bovengehaald worden.

  Geliked door 1 persoon

 2. johannaowlette · februari 24, 2017

  Onze dochter speelt heel veel met speelgoed dat ooit van mij is geweest. Zowel mijn moeder als ik zijn echte bijhouders 🙂 bij mijn man is alles weg, en dat vinden we allebei wel jammer.
  Wat leuk dat jij en je wederhelft dekentjes uit dezelfde serie hebben. it was meant to be 🙂

  Like

 3. geertruurzaam · februari 24, 2017

  Mijn moeder heeft nog alles van toen wij klein waren. Er is nog een complete opkamer ingericht als speelkamer, precies zoals het al 30 jaar is. Voor de kinderen is dat natuurlijk super, die spelen precies hetzelfde als toen ik klein was. Maaaaaar, ik vind het ook wel een nadeel hebben: er is al zoveel speelgoed, het is allemaal leuk en verantwoord en vintage en gratis en nostalgie… maar ik wil ook eigen tradities opbouwen met de kinderen. Zelf speelgoed kopen. Bovendien was ik 8 jaar lang de enige van ons thuis die zelf kinderen had, dus kwamen er ook scheve gezichten dat er zoveel naar ons ging.
  Dingen bewaren – ik vind het ook wel een belasting.

  Like

  • resaarcle · februari 24, 2017

   Alles heeft natuurlijk 2 kanten, dat klopt. Maar die tradities kunnen lekker thuis wel, he, als al dat speelgoed in die speelkamer blijft! Lijkt me geweldig, trouwens, zo’n speelkamer!

   Like

 4. Mama Naturelli · februari 24, 2017

  Ja, zo leuk en nostalgisch om eigen spullen door te geven! Vooral speelgoed en boeken geef ik door!

  Like

  • resaarcle · februari 24, 2017

   Oh, tof dat je nog boeken hebt! De echte kinderboeken heb ik zelf niet meer, maar wel jeugdboeken. Koning van Katoren en Ronja Roversdochter. Dat wordt verplichte lectuur!

   Like

 5. Kris10 · februari 24, 2017

  Mijn metekindje en haar broer spelen met mijn duplo, het speelhuisje, de puzzels … als ze bij ons komen logeren. En ik speel mee!

  Like

 6. Matroos Beek · februari 24, 2017

  Ik heb een raar trekje. Al mijn poppen liggen nog op zolder. Niemand, ook mijn eigen dochter, mocht er mee spelen. Nog steeds liggen ze daar te liggen. Ik krijg het niet over mijn hart om ze weg te doen. Ik wil ook nog steeds niet dat een ander kind ermee speelt. Geen nichtje, neefje of zelfs kleinkind… Onlangs heb ik nog overwogen om erover te bloggen, want dit lijkt me toch wel een serieus vijsken dat loszit…. Help.

  Geliked door 1 persoon

  • resaarcle · februari 24, 2017

   Tja, als ze daar maar stof liggen te vergaren, is het toch jammer, he. Popjes hebben toch kinderliefde nodig? 😉

   Geliked door 1 persoon

 7. Tante Fee · februari 24, 2017

  Zalig! Ik kan er ook enorm van genieten van onze kinders met ons voormalig speelgoed bezig te zien, of met mijn oude knuffels of pop te zien troetelen, of samen die boekjes van toen te lezen. Alleen word ik dan zelf soms wel een beetje een dramaqueen (een heel klein beetje hè!) als ze per ongeluk, al spelend en genietend, ‘mijn’ speelgoedje stuk maken … Da’s wel een serieus nadeel 🙂

  Like

 8. Tijd voor iets anders · februari 24, 2017

  Mijn dochter slaapt met de grote teddybeer waarmee ik vroeger ook sliep. En net als ik toen, vertrouwt ze hem haar diepste geheimen toe. Die teddy heeft in die 35 jaren nogal wat verhalen gehoord!

  Like

 9. loesjezaakjes · februari 24, 2017

  Wat leuk!! En zo’n mooi dekentje! Ik heb geen kindjes maar ook heb ik niks meer uit mijn kindertijd, behalve mijn hangertje van mijn ketting.

  Like

 10. Mel · februari 24, 2017

  Zo cute! Begrijpelijk dat je daarvoor smelt! Zelf heb ik niets uit mijn kindertijd behalve één knuffel. De rest heb ik weggeschonken aan neefjes en nichtjes. Daar ben ik gelukkig mee: zo krijgen de spullen een tweede leven en is mijn huis wat meer opgeruimd 🙂

  Like

 11. fiekefatjerietjes · februari 24, 2017

  Mijn mama heeft ook nog alle speelgoed van ons bewaard en nu spelen mijn neefje en Juliette er ook mee. Heerlijk!
  Van vrienden kregen we ook speelgoed van hun kindjes (o.a. knuffeltjes en boekjes). Symbolisch vooral, maar heel erg leuk!

  Like

  • resaarcle · februari 24, 2017

   Ik vond/vind het ook altijd superfijn als de kindjes een speeltje ofzo krijgen waar andere kindjes uitgegroeid zijn.

   Like

 12. Mrs. T. · februari 24, 2017

  Oh wat lief!
  Ik heb niet heel veel meer van vroeger helaas. Bijna niets en zeker geen speelgoed.

  Geliked door 1 persoon

 13. Oudmaarnietversleten · februari 24, 2017

  Onze kleinkinderen spelen ook met speelgoed waar onze zoon mee heeft gespeeld, leuk toch al ligt het dekentje waar hij onder sliep hier over de bak met aardappelen.

  Like

  • resaarcle · februari 24, 2017

   Als het maar nuttig wordt ingezet! 🙂

   Like

   • Oudmaarnietversleten · februari 24, 2017

    Mooie foto van jullie kindjes.

    Geliked door 1 persoon

 14. KouweKleren · februari 25, 2017

  Wat een lieve foto! Ik heb foto’s van mezelf waar ik dolgelukkig mijn ‘nieuwe’ poppenschommel uitpak en kreeg jaren later foto’s te zien van mijn moeder die diezelfde schommel ook van Sinterklaas kreeg. Gemaakt door opa, leerde ik toen. Hij staat nu weer op zolder bij mijn ouders voor een eventuele toekomstige generatie.

  Like

 15. Liesbeth · februari 28, 2017

  dat je vent hetzelfde retrodeken heeft, dat is echt een geweldig verhaal. En dat ze nu samenkomen om de kindjes onder te verwarmen. zo schattig.
  gezien we geen zolder en kelder hadden thuis, dacht ik altijd dat mijn ouders alles hadden weggedaan van mijn kindertijd. maar nu voor de kleinkindjes halen ze ineens toch nog dingen boven, ha, blijkbaar lag er toch wat op de zolder van mijn oma. Niet veel, maar toch: duplo, poppen, polly pocket (al zijn ze er nog te klein voor),…
  Heel fijn vind ik dat. Ze spelen ermee bij omi & opi.

  Geliked door 1 persoon

 16. greenwayoflife · maart 2, 2017

  Heerlijk!! Ik kocht wel veel tweedehands, maar mijn ouders hebben bijna niets meer van toen ik nog kind was… Ze zijn verhuisd en hebben veel weggedaan en ook voorheen nadat we die spullen ontgroeid waren, hebben ze veel weggegeven of uitgeleend en niet meer teruggezien… Mijn schoonouders hebben wel nog heel veel en zijn nu grote kuis aan het doen om de mooie en nog bruikbare spullen te sorteren van wat echt niet meer kan 🙂
  Nu ik dat zo zie bij jou: echt spijtig dat ik niet bepaalde dingen van vroeger kan gebruiken bij mijn zoontje… Alleen mijn knuffelkonijn dat ik als ik geboren ben, gekregen heb van de buurkindjes: dat heb ik nooit weggedaan en dat kan ik wel eens wassen en hergebruiken ja 😉

  Like

 17. Leen · maart 10, 2017

  Ik moet bekennen dat er uit mijn kindertijd niet veel is meegekomen (buiten een aantal boeken). Er was een babydekentje, maar ik weet eigenlijk niet waar dat nu is. En nog twee knuffels, die zitten in de kast. En mijn houten rolhondje van mijn eerste verjaardag, dat is al bijna antiek 🙂 🙂 Mijn kinderboeken doorgeven aan de volgende generatie lijkt me inderdaad leuk (vooropgesteld dat ik kinderen zou willen, that is). Als boekenworm zou ik mijn kinderen nogal dwingen om te lezen seg 😀

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s