Too Kool

Foto met kool_Amssétou

Toen ik nog thuis woonde en mijn voetjes maar onder tafel hoefde te schuiven als het etenstijd was, hadden wij een eenvoudig terugkerend weekmenu. Maandag hamburgerwortelpuree, dinsdag lozevinkenmetboontjes, woensdag spaghetti, donderdag spinaziemetworst, vrijdag weetiknietmeer, zaterdag afhaalchinees en zondag biefstukfriet. Dat gaf rust. En duidelijkheid. En je hoefde niet te vragen ‘Wat eten we vandaag?’. Lekker makkelijk.

Maar nu loop ik zelf achter het winkelkarretje en roer ik zelf in de potten. En hoewel ik eenvoud wel kan waarderen, wil ik toch wat meer variatie. Dus zet ik me steeds even rustig neer vóór ik de zaterdagse supermarktdrukte induik om me even te bezinnen over wat er allemaal op de bordjes zal verschijnen de volgende week. En oké, dan komt er niet als eerste ‘kool’ in me op. Misschien bij u ook niet? Maar toch is het net dat wat Broederlijk Delen dit jaar met hun campagne Hippe Kool Zoekt Creatieve Kok voor ogen heeft. Ze willen zo de boeren in Burkina Faso steunen én ons tegelijkertijd inspireren om duurzaam te koken met seizoensgroenten. Je kan bij hen met je zelfbedachte topkoolrecept zelfs in de prijzen vallen en je kan ook testjes doen (leukleukleuk), tips lezen rond duurzaam eten en filmpjes bekijken. Kortom, genoeg om eventjes zoet mee te zijn!

Maar dus. Kool. En dat op het boodschappenlijstje zetten. Ik ben van plan om deze week Gebakken Witte Kool uit Hawaï met Mijn Eigen Twist te maken. Als je wil meesmullen, lees dan zeker verder (als je lui uitgeschreven recepten aankan tenminste. Ik ben geen kookwonder en al helemaal geen receptendichter. Sorry!)

Ui glazig bakken, witte kool erbij,  beetje roeren. Groentebouillon toevoegen, afdekken en kool laten garen. Dan kokoscrème, gemalen komijn, koriander en kurkuma en een tomaat in stukjes erbij. Kruiden met peper en zout. Zoete aardappel schillen, in stukjes snijden en koken. Alles mengen, rozijntjes toevoegen en nog even laten sudderen. Serveren met geraspte kokos erover. Smullen maar.

Sofie en Sofie schreven ook over de campagne van Broederlijk Delen. Daar kan je dus nog lekkere koolreceptjes scoren!

20 comments

  1. Joni - hfdst 3 · maart 14, 2017

    Dat lijkt superlekker! *op het lijstje* 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Saar · maart 14, 2017

    Hier staat kool eigenlijk best nog regelmatig, in allerlei variaties, op het menu. Zeker in de winter 🙂
    Jouw receptje klinkt alvast ook heel lekker!

    Geliked door 1 persoon

  3. Sofie · maart 14, 2017

    Hee, wat leuk om mezelf hier terug te zien, dankjewel voor de vermelding! Ik zag je titel en dacht: aha, nog iemand die over kool schrijft, jeeej :-). Klinkt als een exotisch koolreceptje!

    Geliked door 1 persoon

  4. geertruurzaam · maart 14, 2017

    Alleen die foto en blogtitel al, geweldig!

    Geliked door 1 persoon

  5. loesjezaakjes · maart 14, 2017

    Mmmm dat klinkt lekker! Ik maakte ook witte kool vandaag 🙂 Maar ik heb nog 1,5 witte kool over. Misschien maak ik jouw receptje later deze week klaar 🙂

    Geliked door 1 persoon

  6. almaschrijft · maart 14, 2017

    In het boek Goed Eten van Dorien Knockaert staat een geweldig lekker recept met kool: spagetti met kool, citroen en broodkruim (ofzoiets, juiste titel zou ik even moeten opzoeken): het klinkt een rare combinatie op het eerste zicht maar het was o zo lekker!

    Geliked door 1 persoon

  7. Matroos Beek · maart 14, 2017

    Dat lijkt me heel lekker. Het proberen waard! Dank!

    Like

  8. fiekefatjerietjes · maart 14, 2017

    Kool blogbericht! 🙂

    Geliked door 1 persoon

  9. natuurlijksofie · maart 15, 2017

    Hier ook wat meer variatie op het menu dan bij mijn ouders de gewoonte was, ik denk dat wij een grenzenverleggende generatie zijn. En lang leve kool! Ik ben van plan er ook nog iets over te schrijven, dan heb ik al drie blogs om naar te verwijzen 🙂

    Like

    • resaarcle · maart 16, 2017

      Haha, ik denk dat je gelijk hebt over die grenzen. Wij hebben thuis als kinders ook na lange tijd eens pita of moussaka geïntroduceerd. Benieuwd waar onze kinderen mee gaan afkomen. En benieuwd naar jouw koolrecept!

      Like

  10. Liesbeth · maart 16, 2017

    Hmmm… dat ga ik ook eens proberen. Als er nog kool in het groentepakket zit de komende weken; We zijn bij het voedselteam dus in de winter komt er best veel kool op ons menu :-).

    Like

  11. aurelyh · maart 16, 2017

    Leuke campagne ! Wij steunen al jaren broederlijk delen, het is altijd fijn om zulke initiatieven te ontdekken. Ik ben ook zeker geen keukenprinses, en heb dus nog moeite met sommige producten zoals kool 🙂 Gelukkig kan mijn vriend er alles van en gaat hij regelmatig achter het fornuis om dit soort groenten lekker te koken 🙂

    Geliked door 1 persoon

  12. Lisa · maart 19, 2017

    Haha, wij aten vroeger ook altijd iedere week hetzelfde! Of nou ja, bijna dan. Als ik dit vertel kijkt iedereen me altijd gek aan, dus ik ben toch blij dat ik en mijn broertje en zusje niet de enigen zijn 😉 Ik ga ook eens iets met kool maken, ik doe dat eigenlijk nooit omdat ik gewoon nooit aan kool denk, maar het is wel lekker!

    Geliked door 1 persoon

  13. Hilde · maart 24, 2017

    Kool is vaak een onderschatte groente, terwijl die toch enkele herstellende, zelfs ontgiftende eigenschappen heeft. Ik ben voor (en ook voorstander van zo’n weekmenu – ik pas het zelf al geruime tijd toe, een grote hulp!).

    Like

    • resaarcle · maart 24, 2017

      Ontgiftend, dat wist ik niet!

      Geliked door 1 persoon

      • Hilde · maart 24, 2017

        Een tijdje terug schreef ik er iets over (in ‘Hoe supergoed zijn superfoods’), dat ging dan over boerenkool die ontgiftend werkt voor de lever ;-).

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie