Wat onze badkamer mist

IMG_1199

Ik vertelde al hoe on-eco wij bezig zijn in de douche, maar ik ben van plan mijn best te doen en dat op wat andere badkamervlakken te compenseren. Dus piep ik vandaag eens in onze badkamer wat er al zero waste of eco is en wat nog zero waster en ecoër kan.

Mijn allereerste bewust aangekochte groene badkameritem dateert van een heel aantal jaartjes geleden: een zandlopertje met 3min, 4min, 5min om de douche niet langer dan nodig te laten lopen. Ik haal zelden de 5 minuten, dus dat zit wel snor.

Vanmorgen viel me mijn verzameling Lush producten op. Er liggen minstens 3 verschillende droge shampoo bars in ons badkamermandje. Want als ik in die winkel kom, krijg ik hamsteraarneigingen. Dat heeft 2 voordelen: ik moet niet om de haverklap nieuwe shampoo inslaan én ik kan elke keer in de douche opnieuw kiezen welk lekker geurtje mijn haar meekrijgt. Het fijne aan die shampoo bars: je kan ze zonder verpakking van de winkel mee naar huis nemen! Je moet enkel assertief gewijs het papiertje weigeren dat ze er graag ronddraaien bij het afrekenen. Om helemaal eerlijk te zijn hebben wij ook nog wel een flacon badschuim van Lush in huis, het favoriete Lushproduct van mijn liefste. Ik heb geprobeerd om hem iets verpakkingsvrij aan te smeren, maar hij wil liever dit. Mijn vent mag ook zijn voorkeuren hebben, ik ga niks opdringen. (Nu volgt er hoonglach als hij dit leest!)

Op de wastafel ligt good old fashion zeep van surprisesurprise Lush. De honingzeep voor het lijf en de zwarte reinigende zeep voor mijn vettige gezichtje. Krijg je ook allemaal zonder verpakking mee indien gewenst. Verder staat er een roestvrij stalen tandenpoetsbeker, roestvrij stalen potjes om zeepjes in te bewaren en liggen er wasbare gezichtsreinigingsdoekjes (maw een klein mini mini washandje eigenlijk. Soms worden er toch zo’n gekke dingen bedacht terwijl het eigenlijk een heel erg voor de hand liggend iets is.)

Ik heb ook het geluk dat ik de behoefte niet voel om conditioner, make up, nachtcrème, dagcrème, bodylotion, nagellak of ander plakkerig spul te gebruiken. Op dat vlak ben ik een all natural girl. Dat scheelt ‘m natuurlijk onbedoeld ook weer in een hoop verpakkingen. Hoera voor luiheid.

Tandpasta uit de natuurwinkel beviel me niet zo. Smaken verschillen. Dus ligt er een hele gewone tube van de doodnormaalste tandpasta.

Aan de douchestang hangen scrubhandschoenen en een recent gekregen en zeer geapprecieerd house warming cadeautje: palmolievrije zeep aan een touwtje. Zonder verpakking, jeuj! Ik vind het altijd fantastisch als mensen een cadeautje voor je uitzoeken dat past bij wie je bent/probeert te zijn.

De wattenstaafjes heb ik onlangs vervangen door zo’n gek stalen oorstokjesexemplaar dat je opnieuw kan gebruiken. Voor mezelf dan toch. Dat niet willen opdringen weer, he. (opnieuw gelach)

Wat er volgens mij nog zeker mist:

  • een elektrische tandenborstel uit bamboe of gerecycleerd plastic. Ik heb een strenge tandarts die meent dat mijn tandjes het best elektrisch gepoetst worden. Gelukkig heb ik nu een exemplaar dat in plaats van batterijen via ons groene stopcontact opgeladen wordt, dus ik hoop dat de eco-schade daar nog min of meer een heel klein beetje beperkt blijft. Behalve dan met al die olie die in mijn plastic exemplaar gekropen is. Hopelijk gaat ie nog lang mee.
  • een stalen scheermesje. Misschien moet ik zo’n ding eens 7x posten op mijn Pinterestbord dat de veelzeggende titel ‘leuke cadeaus voor mij’ meekreeg. Niet het spannendste cadeau om te geven, maar ik zou er soepertroeper blij mee zijn.
  • mooie bamboe handdoeken. Toen het tijd werd om ons hoopje bijeengezwierde handdoeken met allerlei kleurtjes te vervangen door een volwassen set ben ik echt op zoek gegaan. Maar ik vond niks duurzaams én smaakvols. Naar mijn goesting dan. Dus hebben we bij onze aankoop enkel met de helft van bovenstaande criteria rekening gehouden: mooi zijn. Als deze helemaal uitgeleefd zijn, ga ik voor een tweede zit van dat tweede criterium.

Zo. Het is een ongestructureerd (en veel te lang, excuseer) lijstje geworden. Alles wat door elkaar. Beetje zoals onze badkamer dus.

Heb jij tips om van een badkamer een groene spa te maken?

15 comments

  1. geertruurzaam · mei 5, 2017

    Ik heb een oorstokje van bamboe, een stalen scheermes, washandjes voor de kinderen, deo-poeder, gewone zeep, geen shampoo e.d., houten tandenborstel, kokosolie, weleda gezichtscrème en eh… dat was het wel zo’n beetje. Oh ja, doodnormale parfum die ik kreeg van mijn lief.
    En handdoeken die al minstens 12 jaar oud zijn 🙂

    Like

  2. Anna Helena · mei 5, 2017

    Geen tips, ik vind dat je al goe bezig bent 🙂
    Hier ook fan van de lush shampoo bars!

    Geliked door 1 persoon

  3. Mel · mei 5, 2017

    Yay voor je zero waste badkamer, goed bezig! Geef ’n seintje als je die elektrische bamboeborstel vindt 😉

    Like

  4. loesjezaakjes · mei 5, 2017

    Hier ook niet direct tips 🙂 Je doet het beter dan mezelf. En wat een idee om shampoo-bars te kopen in de lush, ik koop namelijk altijd zo’n pulleke. Alleen vraag ik me af, smelt dat die bars want ik heb namelijk geen bakje in de douche om mijn zeep etc op te leggen.

    Like

  5. Matroos Beek · mei 5, 2017

    Ik heb geen tips. Je doet het zoveel beter dan mij. Ik ga meer mijn best doen in de badkamer!

    Geliked door 1 persoon

  6. natuurlijksofie · mei 8, 2017

    Ik vind hier heel wat inspiratie, naar mijn inzien ben je goed bezig 🙂

    Geliked door 1 persoon

  7. Le petit requin · juni 7, 2017

    Goed bezig! Veel dingen komen overeen met onze badkamer, maar vb. voor oorstokjes gebruik ik nog steeds “gewone”. Weliswaar gerecycleerde versies, maar toch, na 1x gebruiken belanden ze desondanks in de vuilbak. Zeer nieuwsgierig dus naar waar je jouw stalen alternatief gevonden hebt 🙂

    Like

  8. Pingback: Kerekewere | resaarcle
  9. Pingback: Makkelijk winkelen | resaarcle
  10. Annelyse · april 12, 2018

    En gebruik je deo?

    Like

    • resaarcle · april 12, 2018

      Nope. Vroeger was ik verslaafd, nu lijkt het niet meer zo nodig. Ik heb wel een klein gekregen busje in mijn werktas zitten, maar ik denk dat ik daar nog eeuwen mee zal toekomen.

      Like

Plaats een reactie