Wat gaat het snel!

368H

Twee wordt ons freggeltje vandaag. Twee! Ons groot klein manneke. Dat vraagt om geknuffel, kusjes, nog meer geknuffel en iets leuks om uit te delen aan zijn vriendjes op de crèche. En dat is dan (voor mij) het liefst zo afvalarm mogelijk.

Nu vind ik één van de plezierige neveneffecten van kindjes hebben dat je een geldig excuus hebt om te frutselen en knutselen. Dus als er iets uitgedeeld kan worden, duik ik vol verwachting in de kasten om te kijken welk leuks we bij elkaar kunnen krijgen. En ik maak er dan ook meteen een sport van om daarbij zo weinig mogelijk afval te creëren. Dat durft al eens te lukken.

Omdat het niet altijd zoete snoeperij moet zijn en ik andere ouders ook niet wil opzadelen met een hoop kleine plastieken rommeltjes extra, kwam ik deze keer bij de leuke uitdeelboekjes van Jip en Janneke uit. Die staken al een hele tijd mijn ogen uit en ik had halvelings het plan om dat idee te sparen tot de dochter in de lagere school zal uitdelen, maar de school heeft – heel wijs – besloten dat er bij verjaardagen cake of iets dergelijks mee naar de klas mag, maar geen individuele frulletjes om mee naar huis te geven. Dus moet ik er nu nog snel van profiteren, nu ons ventje zijn laatste verjaardag in de crèche viert.

Uitdeelboekjes. Dat stond al snel vast. Maar er moet natuurlijk nog wel ergens een vermelding van de jarige bij. Een naam of eender wat in boeken schrijven vind ik heiligschennis, dus er moest een ander plan komen. Na een duikje in bovengenoemde kast had ik het gevonden: we maken gewoon een geïmproviseerde bladwijzer met de houten kralen van de dochter – geen nood, kralen genoeg, ze gaat het niet eens merken – en het restje touw van zijn geboortegeknutsel. En papiertjes van Flow natuurlijk. Hoe vaak Flow mij al geholpen heeft!!

Als niet recycleerbaar afval had ik dan enkel 5 kleine doorkijkvenstertjes van de kartonnen doosjes waar die uitdeelboekjes in verpakt zaten. En de ontvangers hebben ook niks om weg te gooien. Nu zijn upcycle verjaardagskroon van jeans nog op zijn hoofd, de lekkere zelfgebakken cake van papa in de Abeego onder de arm en de afvalarme traktatiemissie is geslaagd!

Welk leuks deel jij graag uit bij jouw verjaardag of die van je kinders?

11 comments

 1. Liesbeth · mei 19, 2017

  Supertoffe kroon! En wat een leuke foto bij dit bericht :-).
  Die uitdeelzakjes: ik erger me er blauw aan! En ik schrok mij een ongeluk toen we voor het eerst één kregen in de crèche: maar hoe: begint dat nu al??? En wat moet mijn baby met snoepjes? En een gigaaaaaantische collectie bellenblaaspotjes? Wel leuk, maar een beetje zot: een handdoek met zijn naam op geborduurd. Dat hebben we echt waar ooit gekregen. Zotjes. Ook eens een olifantgieter, waarbij ik dacht: potverdorie weer zo’n groot stuk plastiek dat ik niet moet hebben, maar die wordt dus intussen in de tuin wél volop gebruikt :-).
  Ik vond het wel een statement dat een uitbaatster van de crèche, wiens kindje zelf naar de crèche ging, dat zelf helemaal niet deed, cadeautjes uitdelen. Het hoeft niet, hé. Maar het kan wel leuk zijn, natuurlijk. Knutselen doe ik ook wel graag, dat deed ik toen Aaron de crèche verliet: toen maakte ik een kleur -en stickerboekje. En voor de verjaardag trakteerde ik op bananen (verkleed als piraat, gezien in Kiind magazine).
  In de school is het gelukkig ook zo dat ze enkel mogen trakteren met iets om te eten, maar geen uitdeelcadeautjes. Alleen de laatste tijd zijn er mama’s die zich daar niet aan houden en krijgen ze dat toch mee naar huis. Zeer hatelijk, zeker gezien de 4-jarige nu ook cadeautjes aan zijn vriendjes wil uitdelen met zijn volgende verjaardag. Zucht.
  Fijn verjaardagsfeest gewenst daar!

  Like

 2. Marianne · mei 19, 2017

  Gefeliciteerd met je zoontje! Ik vond het ook moeilijk toen mijn dochtertje haar verjaardag op de opvang ging vieren. Waarop zullen we trakteren? Het mocht geen zoetigheid zijn, dat zouden de kindjes daar toch niet opeten maar mee naar huis krijgen. Terwijl samen van de traktatie genieten het toch juist leuk maakt? Het werd uiteindelijk fruit op een stokje (wel afval dus…), als een stoplichtje (aardbei, mandarijn, mango en kiwi). De kindjes vonden het heerlijk en de begeleidsters origineel 🙂 Win win! Alleen mijn dochtertje zelf moest er niet veel van hebben, nou ja, je kunt niet alles hebben 😉

  Like

 3. geertruurzaam · mei 19, 2017

  Hieperdepiep hoeraaaaaa!
  Bij ons op school mogen de kinderen alleen fruit of iets niet te ongezonds trakteren. Wel cakejes, maar niet met chocolade, snoep, hoe-heet-zo’n-gekleurde-lap-ook-al-weer? Lekker makkelijk dus!
  Fijn feest voor jullie xx

  Like

 4. loesjezaakjes · mei 19, 2017

  Leuk!!! Gefeliciteerd 🙂

  Ik kocht ooit eens potjes met een bloemetje die je nog zelf moest planten uit de Dille en Kamille voor mijn collega’s 🙂

  Like

 5. johannaowlette · mei 19, 2017

  hoera! 2 jaar zeg 🙂 fijn cadeautje, ik gaf dat ook toen Nina 2 werd!

  Like

 6. Mrs. T. · mei 19, 2017

  Gefeliciteerd!

  Like

 7. Anna Helena · mei 19, 2017

  Leve flow! Heb je een foto van het boekje met bladwijzer? 🙂

  Like

 8. fiekefatjerietjes · mei 20, 2017

  Hoera, en wat gaat de tijd snel!
  Binnenkort hebben wij al een eenjarige, en er wordt ook getrakteerd in de crèche. Wij kregen al bellenblaaspotjes, minipotjes honing en confituur, … Mijn idee was om zelf koekjes te bakken, of om zelf granola te maken. Maar dan zit je weer met zo’n wegwerpzakjes hé? Of ik moet op zoek gaan naar glazen bokaaltjes, nog niets iets milieuvriendelijker… Niet makkelijk, als je aan de afvalberg wil denken…

  Like

 9. natuurlijksofie · mei 30, 2017

  Gefeliciteerd nog! Mei is een geweldige maand om in te verjaren 😉 Ik koos ervoor om een groter cadeau aan de créche te geven waar alle kindjes daar dan mee konden spelen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s