Uit de biecht geklapt

katie-treadway-176471

Ik kwam aan de schoolpoort een mama tegen die zei dat ze mijn blog gelezen had en zich schuldig voelde. Aiai, dan ben ik niet goed bezig. Want het is helemaal niet mijn bedoeling om iemand een slecht gevoel te geven, wel om anderen eventueel te inspireren.

Maar ja, met zo’n blog waarin ik op zoek ga naar 1001 manieren om de wereld wat mooier en groener te maken, geef ik mensen misschien wel eens het verkeerde idee. Namelijk het idee dat wij hier thuis baden in de ecologisch verantwoorde levensstijl. Is niet zo. We doen ons best (en soms ook helemaal niet) en we hebben ons misschien een paar gewoontes eigen gemaakt die ons wat groengetinter maken, maar we gaan hier ook dagelijks tegen onze – euhm oké, soms gewoon mijn – principes in. Vandaar: op de biechtstoel!

 • Wij eten vlees en doen dat met smaak. En te weinig besef van de ecologische impact ervan. Eerlijk, het besef is er wel, maar het is duidelijk nog niet écht helemaal doorgedrongen. Ik tover wel heel regelmatig vegetarische maaltijden op tafel, maar het blijft iets waar we een groenere kant mee uit kunnen. Een vleeseter op een fiets (ik dus) zou namelijk nog steeds meer CO² verbruiken dan een vegetariër in een 4×4.
 • Hoewel we maar één auto hebben in ons gezin, is het er wel eentje op benzine. Niet de meest milieuvriendelijke keuze. Maar elk huisje heeft z’n kruisje. (Ik heb ontdekt dat zo’n spreuken vaak waarheden als een koe zijn! 😉 )
 • Mijn eigen spaarcentjes wonen bij Triodos. Ik vind dat belangrijk want zij gaan vollen bak voor ethisch en duurzaam bankieren. Onze kindjes hebben daar ook spaarrekeningen gekregen. Vond ik ook belangrijk. Maar voor onze lening zijn we bij een andere bank gaan shoppen. Geen ethische en duurzame bank. En dat vind ik spijtig, maar onze portefeuille moest het ook aankunnen. Dat wringt wel een beetje, dat die ecologische keuzes niet altijd de meest betaalbare zijn. Want we willen wel, maar we moeten nog kunnen ook, he.
 • Wij hebben ook al heel wat verre vlieguurtjes achter de rug naar mooie reisbestemmingen. Dat is nu al wel een dikke 5 jaar geleden, maar dat ligt dan eerder aan kleinekindjeshebberij en huiskoperij dan aan trouw zijn aan principes. Als ik er op tijd aan denk, compenseren we wel, maar toch.
 • Als ik aan de kassa sta en verontschuldigend tegen de kassier(ster) die de barcode zoekt, zeg dat het brood in m’n eigen zakje zit omdat ik afval probeer te vermijden, voel ik me altijd zo onnozel omdat er naast dat brood-in-eigen-zakje natuurlijk hopen spullen in mijn winkelkar liggen die wél in een wegwerpverpakking zitten. Want langs verschillende zaken fietsen om helemaal afvalvrij te kunnen winkelen, is me op dit moment te tijdrovend.
 • En zo zijn er ongetwijfeld nog wel een paar zondes tegen Onze Eigen Groene Principes te bedenken.

Wij zijn dus ook geen heilige boontjes die all the way groen gaan. We doen wat ons haalbaar, realistisch en betaalbaar lijkt en dat is voor iedereen een ander verhaal, wat zeg ik, dat is voor ons ook de ene keer weer anders dan de andere keer. Daarom is mijn motto: alle beetjes helpen. Jouw beetje, mijn beetje, samen maken we één groot! Weer zo’n waarheid als een koe! ☺

Wat heb jij eens opgebiecht op je blog?

 

19 comments

 1. Tijd voor iets anders · mei 30, 2017

  Dag Saar,
  Ik snap je gevoel helemaal. Ik ben ook bang dat sommige mensen me bekijken als de eco-politie 😉 Vaak is die vrees ongegrond, en zijn mensen oprecht geïnteresseerd in hoe wij het dan wel niet aanpakken. Ook hier zijn er een hoop dingen die nog veel beter kunnen: ons auto-gebruik, ons oude maar mooie huis waar we echt geen geïsoleerde gevel voor willen plaatsen, onze vleesverslindende tieners,… En heel soms vraag ik me wel eens af of al onze kleine inspanningen het dan wel waard zijn. Awel ja, die zijn het zeker! Al is het maar omdat we – al die (licht/donker/ en alles ertussen) groene bloggers – anderen ideeën aanreiken waarmee ze aan de slag kunnen – of niet. Ik hoop vooral dat mijn kinderen oppikken dat de wereld niet gratis is en dat we er zorg voor moeten dragen. Het is zoals met diëten: af en toe eens goed zondigen, werkt het beste 🙂

  Like

 2. Saar · mei 30, 2017

  Ik zou wel wat meer groene verzorgisproducten willen shoppen ipv altijd de goedkope huisdieren van de supermarkt. Maar als we niet ook naar de centjes kijken dan zouden we nooit hebben wat we hebben en leven zoals we leven.

  Biechten op mijn blog? Ik denk dat ik in alle eerlijkheid regelmatig eens biecht over al mijn menselijke fouten 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Zeurpietvriend · mei 30, 2017

  Smurfke, onze auto rijdt op diesel. Gelieve hier aan te denken als je nog eens bij een tankstation staat… smak, Zeurpietvriend.

  Geliked door 3 people

  • resaarcle · mei 30, 2017

   Ah, ja, natuurlijk, nu vergis ik me weer! Dorie toch! Ik moet duidelijk meer slapen. Sta jij morgenvroeg met de kindjes op? 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. Sofie · mei 30, 2017

  Hahaha, die laatste reactie hierboven!
  Ok serieus, ik vind dit soort posts altijd leuk om lezen. Want natuurlijk doen wij het ook niet perfect en is er nog heel veel ruimte voor verbetering. Maar ik vind het juist wel fijn om stapje voor stapje te kijken wat we kunnen veranderen, wat haalbaar is en wat niet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Liesbeth · mei 30, 2017

  Dat heb je goed gezegd!
  Iedereen doet zijn best, maar inderdaad, in onze huidige maatschappij lukt het niet altijd om alles groen te doen.
  Ik ga met de auto werken (dt ga ik wel veranderen als dochter naar school gaat); het zint me niet, maar het gaat nog even niet anders… We hebben ook geleend bij een standaard bank en niet bij triodos (ging toen nog niet voor particulieren), zint me ook niet, maar het is nu zo. En zo zijn er nog wel veel dingen… Je kunt inderdaad niet altijd tot de verpakkingsloze winkel rijden, soms is de supermarkt de enige optie…
  Het is jammer als mensen zo reageren, want je komt voor mij geenszins belerend over 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Marianne · mei 30, 2017

  Goede blog! Altijd fijn om te lezen dat je niet de enige bent die niet perfect is 😉 Ik heb laatst op mijn blog opgebiecht dat ik meestal niet groen reis, hoewel ik dat wel zou willen. En dat ik wel probeer veel her te gebruiken, maar dat er nog genoeg wegwerpartikelen bij ons in huis te vinden zijn. Oh, en dat we sinds ons besluit om veganistisch te leven toch nog steeds spullen gebruiken/eten die dierlijk zijn, gewoon, omdat we ze nog hebben… Niemand is perfect, maar wat je zegt klopt, alle beetjes helpen! Ieder op zijn eigen manier!

  Geliked door 1 persoon

 7. Bianca · mei 30, 2017

  Nobody is perfect! Iedereen heeft uiteindelijk altijd nog wel wat te veranderen in andermans ogen denk ik. Je moet vooral doen waar je jezelf goed bij voelt, lekker mensen blijven inspireren!

  Geliked door 1 persoon

 8. Matroos Beek · mei 30, 2017

  Zolang we met z’n allen ons best doen en het juiste nastreven… dat is het allerbelangrijkste.

  Geliked door 1 persoon

 9. Mel · mei 30, 2017

  Mooi geschreven! Same here: we doen wat we kunnen en haalbaar achten, maar perfect zijn we zeker niet. Zo kunnen we het niet laten om verre reizen te maken, zijn we niet verpakkingsvrij en we bezitten (nog) geen fietsen…

  Geliked door 1 persoon

 10. loesjezaakjes · mei 30, 2017

  Herkenbaar! Niet is perfect en 100% ecologisch leven is heel moeilijk 🙂 Vlees eten doe ik niet maar ik heb dan weer een hele oude, niet-zuinige auto etc.

  Geliked door 1 persoon

 11. natuurlijksofie · mei 30, 2017

  Mooi gezegd! Ik heb nog niet echt gebiecht maar wel mijn dilemma rond ecologisch leven gedeeld, want het draait inderdaad om keuzes maken en dat doet iedereen anders.

  Geliked door 1 persoon

 12. Pingback: Ecoverder | resaarcle
 13. Leen · juni 21, 2017

  Mijn beetje is nog véél kleiner dan jouw beetje 😀 Maar ’t is zo dat ge er inderdaad langzaamaan komt, als iedereen er zich al bewust van wordt. Wij eten ook vlees (en ik denk niet dat dat ooit vrijwillig zal veranderen) ongeveer 50% van de maaltijden, maar kopen dat niet in de supermarkt, ik durf geloven dat ‘duurzaam’ vlees al wat beter is dan de ‘we proppen 1000 koeien op elkaar in een veel te kleine stal’ variant.
  En mijn blog heet ‘puurder leven’, ik wou eerst nog iets met ‘puur’ zoeken maar helemaal puur wordt het nooit, het gaat immers over de zoektocht, en lordknows dat dat met véél vallen en opstaan en grote zakken chips gaat 😀

  Like

 14. Pingback: Tussen de drukte door… | resaarcle
 15. Pingback: Voornemens | resaarcle
 16. Pingback: Kerekewere | resaarcle
 17. Pingback: Ooooooh jeeeee! | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s