Kom uit uw tent (en pak ze weer in!)

rogue-photo-media-221647

Verspilling zou in de eco-bijbel (moest die bestaan) één van de grootste hoofdzonden zijn. We leren allemaal aan onze kindjes om de kraan dicht te draaien bij het tandenpoetsen, om hun broodkorstjes ook op te eten en om zorg te dragen voor hun spullen zodat ze nog een leven lang mogen meegaan. Maar niet alle kindjes blijken die goede opvoeding verder door te trekken buiten het gezinsleven. Op een festival blijven al eens wat spullen achter op de camping, zoals je hier kan zien. Héééél wat spullen. Belachelijk veel spullen zelfs! Mijn mond viel open toen ik het filmpje bekeek. Hoe is dat toch mogelijk!? Gelukkig zijn de organisatoren van festivals ook bezig met deze problematiek en zoeken ze naar oplossingen.

Tomorrowland startte zo vorig jaar met Camp2Camp: via sociale tewerkstelling verzamelden ze toen alle achtergelaten tenten, slaapzakken, slaapmatjes, luchtbedden en kampeerstoelen. Alles werd gepoetst, vervolledigd en opnieuw ingepakt en deze zomer weer verkocht in de kringwinkel Ecoso in Mechelen. Zo werd er naar schatting 75 ton bruikbaar materiaal gered. Petje af!

Dit jaar wil Tomorrowland preventief werken. De kampeerders worden gestimuleerd om hun spullen opnieuw mee naar huis te nemen of desnoods achter te laten bij acht inleverpunten. Ik duim dat het iets mag uithalen!

Een mooi initiatief dus. Nog mooier zou zijn dat alle kindjes zelf weten dat ze gewoon braaf hun spulletjes weer moeten inpakken en mee naar huis moeten nemen zoals het brave kindjes betaamt. Dat is toch niet zo heel veel gevraagd, he? Als onze kinders binnen zo veel jaar tentloos weer naar huis komen, zal het het laatste festival geweest zijn waar ze naartoe mochten. Ik heb gesproken!

(Voor wie niet genoeg krijgt van al die duurzame nieuwigheden op festivals: Sheltercare zorgt ook voor mooie kampeermogelijheden. En ga zeker eens bij Mo* lezen over alle mogelijke snufjes en originele groene festivalideeën én bedenkingen!)

7 comments

 1. Falderie · augustus 1, 2017

  Los van het eco-aspect begrijp ik het écht niet. Een tent laat je toch niet zomaar achter?! Krijgen die gastjes elk jaar een nieuwe tent mee van hun ouders?!

  Geliked door 1 persoon

 2. loesjezaakjes · augustus 1, 2017

  Wat vreselijk zeg!!! Ik snap niet dat je nieuwe spullen gewoon achterlaat, waarschijnlijk omdat tenten etc tegenwoordig heel goedkoop verkregen kunnen worden en ze dan maar een nieuwe kopen.

  Like

 3. Sanne · augustus 3, 2017

  Ja denk echt dat t door goedkoopheid komt…dan is de moeite om iets te slepen blijkbaar groter dan de kosten….zo zonde. Mooi initiatief op deze manier!

  Wij hadden ooit op reis in amerika ook daar veel camping spullen gekocht. Heb t meeste toen mee terug genomen, maar de grote dingen zoals koelbox, bij toilethuisje neergezet met bordje for free! Binnen kwartier waren allemaal andere kampeerders blij,haha.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s