Geen Dagen Zonder Vlees campagne

Jammer. Ik hou wel van online kalendertjes bijhouden en het aantal groene bolletjes te zien toenemen. Waarom komt er eigenlijk geen DZV meer? Je leest het hieronder in het persbericht:

“Trots op bewustwording en gedragsverandering die we hebben teweeggebracht”

In 2017 gingen meer dan 100.000 deelnemers de uitdaging aan om gedurende 40 dagen minder vlees en vis te eten. In 2018 komt er geen nieuwe campagne.

De afgelopen 6 jaar groeide Dagen Zonder Vlees (DZV) uit tot een breed gedragen burgerinitiatief. Voor de start van de jaarlijkse campagne werd er in Vlaanderen weinig geïnformeerd over de impact van vlees- en visconsumptie op het klimaat. Daar wilde toenmalig studente Alexia Leysen verandering in brengen en in 2011 startte ze op eigen initiatief ‘Dagen Zonder Vlees’. Doorheen de jaren groeide het DZV-team, het maatschappelijk draagvlak en vooral het aantal deelnemers.
Een recent onderzoek van het Duitse AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft)  toont aan dat de vleesconsumptie in Europa de voorbije vijf jaar nergens zo sterk gedaald is als in België.

‘We zijn heel tevreden dat we de afgelopen jaren het thema klimaat levendig en concreet hebben kunnen maken. Dat er ook een gedragsverandering meetbaar blijkt, stemt ons hoopvol’, klinkt het bij de DZV-organisatie.
‘We hebben het gevoel dat we de informatie en bewustwording die we voor ogen hadden breed hebben kunnen verspreiden. We willen fris blijven en kiezen er daarom voor om in 2018 onze campagne niet te herhalen. Wat de toekomst brengt zullen we nog zien. Wij geloven dat het thema klimaat de komende jaren in elk geval relevant en belangrijk zal blijven’.

Op www.dagenzondervlees.be kan je het volledige bericht van de organisatie lezen, waarin ze de balans opmaakt van zes edities Dagen Zonder Vlees.

Ik zei het al, jammer. Maar goed, dan doe ik het vanaf nu op eigen kracht! Ben jij van plan om je eigen gepersonaliseerde DagenZonderVlees op te zetten?

8 comments

 1. Eilish · december 12, 2017

  Volgens mij is er nog lang niet genoeg bewustwording bij velen omtrent de impact van vleesgebruik. Maar soit, wie ben ik…
  Zelf eet ik hoofdzakelijk vegetarisch al ga ik buitenshuis niet moeilijk doen als er anders gegeten wordt.

  Like

  • resaarcle · december 12, 2017

   Waarschijnlijk niet nee, maar misschien zijn de mensen die te overtuigen vallen met zo’n DZV-campagne na die 6 jaar wel overtuigd en moet er voor de anderen een andere strategie uitgerold worden? Ik heb niet het gevoel dat ze er helemaal mee ophouden.

   Geliked door 1 persoon

 2. karlienvh · december 12, 2017

  Wij doen thuis al iets meer dan een maand van dagen zonder vlees, sinds dochterlief besliste dat ze geen vlees of vis meer wil eten, wat ze dan wel snel heeft afgezwakt tot geen vlees meer bij de avondmaaltijden thuis (dus nog wel op de boterham en op een ander), 2 weken geleden zei ze dat ik toch weer vlees mocht maken dus vorige week 1x gedaan maar dat was haar niet zo bevallen dus nu mag ik 1x per week vis maken maar geen vlees (lust ze sowieso toch al liever en ik ook).

  Ik vond het ook wel jammer toen ik hoorde dat het niet doorging. Maar heb me voorgenomen om volgend jaar iedere maand op één eco ding extra te letten, en daar zal zeker een maand minder dierlijke producten, een maand minder voedselverspilling (dat kon ik altijd heel weinig afvinken) en een maand minder plastic verpakkingen bij zijn dus dezelfde thema’s als bij DZV.

  Eilish, degene die nu nog niet bewust zijn, ga je met een nieuwe DZV campagne toch niet bereiken, vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

 3. loesjezaakjes · december 12, 2017

  Oh wat jammer vind ik dat, ik vrees dat mensen daardoor weer in hun slechte gewoontes zullen vervallen. Hopelijk ben ik te pessimistisch.
  Zelf deed ik niet mee omdat het hier alle dagen zonder vlees is 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Nathalie · december 13, 2017

  Ik deed mee omdat het mij extra motiveerde. Al een jaar of 5 hou ik 2 à 3 vleesloze dagen per week en tijdens DZV stak ik telkens nog een tandje bij. Het grote probleem is hier vooral dat we vlees zo lekker vinden. Bij veel vegetariërs lees ik vaak dat de switch naar nooit meer vlees niet zo moeilijk was ‘omdat ze het toch al niet zo heel erg lustten’. Voor een echte vleeseter is de inspanning groter, vind ik, en dat extra duwtje in de rug was welkom. Nu, we blijven voortdoen zoals we bezig waren, van de goede zaak moet ik niet overtuigd worden.

  Geliked door 1 persoon

 5. natuurlijksofie · december 14, 2017

  Ik ben door dagen zonder vlees overtuigd geraakt dat vegetarisch eten niet moeilijk is en eet nu bijna een jaar volledig vegetarisch! Ik blijf dus meedoen 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. elinevanantwerpen · december 14, 2017

  Ik heb nooit meegedaan, omdat ik nogal zuinig ben op m’n online identiteit. Wel eet ik zo’n 4x per week vegetarisch, en als er vlees op tafel staat krijgt mijn man meestal de helft van mijn stuk. Heb er rap genoeg van, vind het niet zo lekker en heb er ook niet zo veel van nodig, maar wel een beetje, merkte ik toen ik een paar maanden amper nog vlees wou. Is begonnen door tijdens het opgroeien te horen te krijgen wat er allemaal zoal in gehakt zit, die dégout van “gemalen vlees” is gebleven maar ik ga niet moeilijk doen als er wat in de spaghettisaus zit.

  & ik denk ook, zoals karlienvh, dat DZV niet veel méér mensen zou kunnen bereiken dan ze de laatste keer heeft gedaan op de ‘klassieke’ manier. Benieuwd naar hun vervolg!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s