Tijd voor een dutje

Ik had het me nog zo voorgenomen om geen snelle aankopen te doen zonder eerst wat alternatieven te bekijken. Maar soms loopt het anders dan gepland, ondanks goede voornemens.

Zo wordt er hier ’s morgens al eens makkelijk door de ene of de andere geklaagd over rugpijn, waardoor we erg onuitgeslapen uit bed rollen en de nacht dus niet echt de broodnodige rust brengt. Voldoende slaap krijgen staat nochtans helemaal bovenaan op mijn dagelijkse prioriteitenlijstje want een onuitgeslapen monstertje zoals ik, dat is een… monster. Dat geldt bij uitbreiding ook voor de andere lieverds – groot en klein – bij ons thuis. Zonder namen te noemen uiteraard :-). Voorlopig moet ik dankzij die kleine ukjes in huis mijn slaperige zelf nog veel te vaak midden in de nacht uit mijn bed hijsen om slaapwandelende knuffels onder bedden te zoeken, lege waterflesjes bij te vullen, toiletbezoekjes te begeleiden, enge dromen te vangen en in de vuilbak te gooien, groeipijnen te bestrijden met zalf, iemand opnieuw onder te dekken (‘Als loempia, mama!’), uitgeslapen kindjes te overtuigen dat het veel te vroeg is om op te staan of vergeten nachtlampjes aan te steken. Jaja, redenen genoeg te vinden om mama ’s nachts uit haar bed te roepen. Dan hoeft een pijnlijke rug het allemaal niet nog vermoeiender te maken. Regelmatig dachten we dan ook ‘daar moeten we toch eens dringend iets aan doen’. Maar tussen het alledaagse gejaag van ontbijten-werken-beetjespelenmetdekindjes-koken-eten-beetjeluierenopdezetel-endanweergaanslapen zit er meestal geen energie meer in ons onuitgeslapen lijf om zulke nuttige dingen te regelen.

Maar op een dag is dat dan toch genoeg geweest. Dan moet er een oplossing komen, liefst zo snel mogelijk. Omdat wij al een heel aantal jaartjes op deze matras slapen, leek het ons een goed plan om daar eens een betere versie voor in de plaats te zoeken.

Het liefst van al wil ik dan een duurzame matras. Maar, zoals gezegd: het moet snel gaan, want niemand houdt ervan om ’s morgens met rugpijn op te staan. En een duurzame matras ligt niet zomaar te blinken in een winkel in ons dorp. En nog belangrijker dan die snelheid: die matras moet getest worden! De duurzame Yumeko die ik op interpret vond, kon het dus niet worden. En de enige stenen winkel met duurzame matrassen die ik ken, heeft z’n Belgische deuren spijtig genoeg gesloten. Naar een gewone slaapwinkel dus. Jammer.

De verkoper stelde me gerust dat er geen schadelijke stoffen in hun matrassen zitten. Maar soms, of eigenlijk eerder vaak, twijfel ik aan zo’n geruststellingen omdat de meeste mensen, dus misschien ook deze verkoper, zich meestal niet eens bewust zijn van alle schadelijke stoffen die in huizen, meubels, speelgoed, verzorgingsproducten, etc ronddwalen. Toch een positieve noot: onze oude matras mag met hen mee en wordt helemaal uit elkaar gepuzzeld, gesorteerd en gerecycleerd tot van die grote rollen stof die in de bouw gebruikt worden om vloeren te beschermen. Onze houten lattenbodem mag ook mee, maar we gaan daar nog een  paar latjes uit redden voor een creatieve vriendin die kunst maakt met afvalmateriaal. Van upcyclen gesproken!

Wat houdt jou uit je slaap?

 

 

8 comments

 1. Liesbeth · februari 20, 2018

  Je hebt er nu weinig aan, maar bio-home heeft ook duurzame matrassen (leuven & westerlo).
  En oh, die kinders halen ons ook uit onze slaap, zeg, ze leggen al niet eens meer uit waarom, ze staan daar ineens aan ons bed en kruipen erbij.

  Like

  • resaarcle · februari 21, 2018

   Bedankt voor de tip. Binnen 10 jaar zijn we weer toe aan een nieuwe matras, dan maken we er een uitstapje van! 😉 .

   Like

 2. elinevanantwerpen · februari 20, 2018

  Nieuwe matras kan wonderen doen ja.

  Bij mij is ’t licht dat me uit m’n slaap houdt. Een procent schemer en ik ben zo wakker als jouw kids ’s nachts. Gelukkig heeft huisbaas toegestemd met een rolluik onlangs en het laten plaatsen, waardoor er véél minder lichtvervuiling binnenkomt. Juist nog iets vinden voor wat via de slaapkamerdeur zich een weg naar binnen baant en dan zijn we er 🙂

  Like

 3. Brabbeltjes · februari 20, 2018

  Wij hebben een matras die binnenkort aan vervanging toe is, nog geen rugpijn, maar de matras is toch al wat malser dan goed is. Duurzaamheid staat ook hoog op de eisenlijst. Waar moeten we dan precies op letten?

  Like

  • resaarcle · februari 21, 2018

   Ik had bv graag de tijd gehad om op zoek te gaan naar een matras op basis van natuurlatex en die te kunnen uittesten. Ik probeer schadelijke stoffen zoals formaldehyde, parabenen en ftalaten te vermijden en dat zit zo goed als ooooveral in.

   Like

 4. Leen · maart 7, 2018

  Een matras staat hier ook op de wishlist, omdat de onze toch al een jaar of vijftien (of wie weet ouder, want ze komt van de schoonouders) is maar voorlopig doet ze nog haar ding. En ’t is ook zo duur, dat het wel fijn zou zijn als ge dat inderdaad eens kunt gaan uittesten. Die Bio-Home tip schrijf ik op voor later!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s