Ben jij ook een CurieuzeNeus?

industry-611668_1920

Ik zag de oproep onlangs verschijnen in mijn mailbox en vandaag las ik er ook nog eens over in het gratis tijdschrift 5Beaufort. Nu kan ik me niet meer inhouden, ik moét meedoen!

Ik ben namelijk nogal van het participatieve type. Ik ben fan van plannenmakers (ik heb er zo eentje thuis rondlopen ook) en ben snel enthousiast te krijgen om mee te doen. Enquêtes, helpende handen gezocht, korte onderzoeken van niet-medische aard, leuke initiatieven, een wijkverbindende garageverkoop, you name it, I’m in. En al zeker als het iets met het milieu te maken heeft!

CurieuzeNeuzen wil de luchtkwaliteit van Vlaanderen meten. Dit project is voor mij als fervent woon-werk-fietser heel interessant. Ik wil wel eens weten wat ik onderweg allemaal inadem. Lees even mee op hun website, dan weet je meteen wat de bedoeling is: ‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen is een wetenschappelijk onderzoek waarbij de bevolking de handen uit de mouwen steekt. Onder leiding van professionele wetenschappers verzamelen burgers data over luchtkwaliteit. Zo helpen ze mee om een uitdagend wetenschappelijk probleem op te lossen. De bedoeling is om luchtkwaliteit over heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart te brengen, zowel in de stad als op het platteland.’

En dat allemaal zonder zelf opvallend veel moeite te moeten doen. Nóg beter, denkt mijn luie ik dan. Het enige wat je moet doen, is je inschrijven op hun website, dan krijg je een meettoestel dat je aan een raam moet bevestigen en… dat is alles. Bon, het toestel nog teruggeven natuurlijk, maar dat is dan ook écht alles.

Misschien dat het meettoestel de nieuwsgierigheid van onze kleine ukjes in huis wel prikkelt, zo kan ik in één moeite nog mini-wetenschappertjes kweken ook. Onze oudste houdt wel van een experiment af en toe. Toen het dit weekend sneeuwde, stormde ze na het ontbijt meteen in haar pyjama (en gelukkig daarover haar warme eenhoornpakje) naar buiten om bellen te blazen. ‘Om te kijken of die bevriezen, he, mama!’

CurieuzeNeus jij ook mee?

10 comments

 1. Eilish · maart 6, 2018

  Ik ben ook ingeschreven. Benieuwd of ze mij gaan selecteren. Ik heb nl. al meegedaan aan het ‘airbezen’- project vorig jaar (luchtkwaliteit bekijken a.h.v. blad van aardbeiplant). Ik woon ook in een doodlopende straat wat mij niet zo interessant maakt qua vervuiling door verkeer. Maar ik zou graag weten wat houtstokende buren veroorzaken.

  Geliked door 1 persoon

 2. elinevanantwerpen · maart 6, 2018

  Natuurlijk ook ingeschreven, al wonen we op de 3e verdieping dus ik weet niet of we mogen meedoen. Wel een verschrikkelijk filegevoelige straat, die twee steenwegen verbindt en ook nog eens een school heeft halverwege.

  Fijn van je mini-wetenschappertje 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. natuurlijksofie · maart 11, 2018

  Ik ben ingeschreven en hoop dat we mee mogen doen. Alles voor de wetenschap en een beter milieu 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Hilde · maart 12, 2018

  Zag de reclame hierrond op televisie. Door hier te komen lezen weet ik nu ook hoe het precies in z’n werk gaat. Met dank voor de toelichting.

  Like

 5. Leen · april 1, 2018

  En zijn die zeepbellen bevroren?! #dtv
  Ik heb mij ook ingeschreven, en ik ben erbij! Hoewel we langs een steenweg wonen en ik dus zo’n donkerbruin vermoeden heb dat de lucht hier mega-ongezond is en dat ik dat misschien liever niet bevestigd zie.

  Like

  • resaarcle · april 1, 2018

   De zeepbellen deden niets speciaals 😄. Leuk dat je erbij bent, ik niet 😞, maar ze houden me wel op de hoogte van de metingen in onze buurt. Ik zal duimen dat het tegen de verwachtingen in toch nog meevalt bij jou!!

   Geliked door 1 persoon

   • Leen · april 4, 2018

    Ja ik ben zeer benieuwd naar de uitslagen, ook van andere locaties in de buurt en in het land!

    Geliked door 1 persoon

 6. Mijn broer en schoonzus zijn geselecteerd en ze vinden het zeer interessant om te doen! Wijzelf waren niet geselecteerd maar bij ons om de hoek zie ik wel een plaat hangen tegen een huis! Ik ben zeer benieuwd naar de uitslagen!

  Like

 7. Pingback: Straatvink je mee? | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s