Bib voor iedereen

logo2_bibvooriedereen_rgb

Op een ander doen ze er alles aan om oude boeken te redden, in ons land wordt het belang van een bibliotheek in twijfel getrokken. Misschien is dat wat kort door de bocht geformuleerd, maar steden en gemeenten zijn in elk geval sinds 2016 niet meer verplicht om een bib in te richten. Lees: daar valt te besparen en in te krimpen.

Maar dat zou Heel Erg Jammer zijn. Voor jou, voor mij, voor de kinderen, voor onze samenleving.

Ik herinner me de wekelijkse bezoekjes aan de bib als een heilig moment. In die stilte langs de boekenrijen wandelen, zoekend naar een schat om eventjes mee naar huis te kunnen nemen. Ook nu ga ik nog graag eens met de kinderen naar de bib. Het is een rustmomentje. Een kleine pauze in de drukte. We gaan niet wekelijks, maar toch liefst elke vakantie een keertje. Soms zit er een lieve dame die voorleest aan de kinderen en dat vinden ze een hele beleving. En dan gaan we zelf kiezen tussen al dat moois. Gelukkig zit er een beperking op het aantal stuks dat je mag lenen, want anders zou ik kruiwagens vol mee naar huis zeulen. En dan kruipen we thuis knus in de zetel met dat stapeltje. Natuurlijk moeten die boeken ook telkens verlengd worden want bij onze kleintjes is het niet genoeg om een boek 204 keer voor te lezen. Een boek moet toch minstens 435 voorgelezen worden voor je het kan terugbrengen!?

Even belangrijker als die rust, als dat familiemomentje, vind ik het inzicht voor het leven dat je aan je kinderen kan meegeven. Het is niet nodig om de hele boekenwinkel leeg te kopen. We kunnen allemaal delen. Met z’n allen! Zonder iets te moeten missen. In de bibliotheek zien kinderen dat het rijmpje ‘samen spelen-samen delen’ dat ze op school vaak zelf gebruiken, in de grotemensenwereld ook opgaat.

En een bib zorgt er natuurlijk ook voor dat iedréén toegang heeft tot al dat prachtigs wat verscholen ligt in boeken. Ook iemand die het zich niet kan veroorloven om na elk uitgelezen boek weer naar de boekenwinkel te stappen. Voorleesboeken, informatieven boeken, studieboeken, pareltjes in de literatuur, romans in andere talen, kennis, cultuur, geschiedenis, een hele fantasiewereld, leesplezier. Het. Is. Een. Goudmijn.

Om het kort samen te vatten: een maatschappij waarin de jongere generatie het heil van een deeleconomie hoe langer hoe meer inziet en waarin er steeds nieuwe initiatieven opduiken om te delen in plaats van te bezitten, daar verliest een bib plots zijn belang? Daar word ik een klein beetje triestig van.

Daar mag toch niet op bespaard worden.

Dus moeten we laten weten dat we dat geen goed plan vinden, dat afbouwen van de noodzaak van een bib. En dat kan je heel makkelijk doen op bibvooriedereen.be . Handtekening zetten et voilà. Je mag ook je collega overtuigen om een handtekening te zetten. Of de schooldirectrice en heel het lerarenkorps. De bankbediende. Of de slager. En het op Facebook, Twitter en Instagram zetten. Het mag, he.

11 comments

 1. Liesbeth · maart 13, 2018

  Dat heb ik gauw ondertekend! Onze kindjes gaan om de 14 dagen naar de bibliobus die op woensdag stopt in ons dorp (nou ja, dorp in de stad). In kader van minimalisme en minder: gedaan met boekjes kopen, wat doe je daar dan mee? Inderdaad, deeleconomie, rust, alle wijsheid gebald in boeken (vind je heus niet allemaal online terug!)

  Geliked door 1 persoon

 2. thegreenpetrolhead · maart 13, 2018

  Ik heb altijd het gevoel dat ik heel snel op pensioen wil als ik in de bib rondloop. 🙂 àl die kennis!!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Lottesanekdotes · maart 13, 2018

  Ik heb de petitie meteen ondertekend!

  Geliked door 1 persoon

 4. loesjezaakjes · maart 13, 2018

  Ondertekend! Al een tijdje terug, er hangen hier op het werk zelfs twee affiches! Het zou zonde zijn moest de bibliotheek volledig verdwijnen 😥

  Geliked door 1 persoon

 5. vivavega · maart 14, 2018

  Ondertekend! Een gemeente zonder bib, wat is dat nu! Ik leef gelijk in de bib, ik vind het daar even gezellig als in mijn living! Iedereen heeft recht op een bib! Lang leve de bib!

  Like

 6. elinevanantwerpen · maart 15, 2018

  Getekend en gedeeld, merci voor de tip. Mn facebook begint meer een petitie-verzameling te worden, het zij zo, deze tijden beginnen echt gatarchterlijk te worden 😦

  Like

  • resaarcle · maart 15, 2018

   Ik heb dat onlangs ook over mijn FB-pagina gedacht ☺. Het is een kleine moeite om te tekenen, nu duimen dat het iets uithaalt. En ondertussen 3x zo vaak naar de bib gaan om te laten zien dat die toch zeker benut wordt!

   Geliked door 1 persoon

 7. Leen · april 13, 2018

  Ik kan er ook niet bij dat er op deze manier bibliotheken zullen verdwijnen. Wat zou ik als kind zonder bibliotheek om de hoek geweest zijn, vraag ik mij af?? Ik heb dus uiteraard ook getekend 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s