Ooooooh jeeeee!

Niet goed, niet goed, niet goed. Ik moest onze meterstanden onlangs doorgeven en ik kreeg bericht dat het een afwijkend cijfer was. Blijkt dat wij meer dan het dubbel van elektriciteit verbruiken in vergelijking met andere gezinnen. Whaaaa! Dat kan niet zijn! Paniek! Echt waar, ik ben er al even over aan het tobben. Want nu zitten we hier in ons mooi duurzaam verbouwd huis opvallend veel te veel elektriciteit te verbruiken. Hoe kan dat? Dat kan toch niet!

Ik heb eens lopen denken nadenken wat er allemaal energie verbruikt in ons huis en hoewel ik dacht dat dat nogal meeviel, werd dat lijstje toch opvallend naar mijn gevoel:

 • de lampen . Het zijn nog geen spaarlampen, we zitten nog met de exemplaartjes die de elektricien er heeft ingedraaid bij de verbouwing. 2 jaar geleden. Werkpuntje dus. Maar een mens moet eerst weer wat sparen voor ie fancy verlichting kan hangen, he.
 • de vloerverwarming in de badkamer omdat onze muurverwarming niet ging volstaan + een elektrisch verwarmingsken (Ik weet het, ik weet het, dat is duidelijk al een zeer grote boosdoener)
 • het ventilatiesysteem (dat is geen airco)
 • de waterpomp om de toiletten met regenwater door te spoelen en de wasmachine op regenwater te laten draaien.
 • laptop (mijn vriend werkt thuis, dus dat draait wel heel de dag)
 • mijn pc om af en toe op te tokkelen, zoals nu. Het is nog zo’n oude bak, echt van 10 jaar geleden)
 • de koelkast en diepvries (A+++)
 • de extra diepvries (dat is een oud ding, de deur sluit niet meer goed)
 • de batterij van mijn elektrische fiets die altijd ingestoken zou moeten blijven
 • af en toe een elektrische tandenborstel (x3, wij hebben een strenge tandarts, een gewone tandenborstel volstaat niet volgens haar)
 • 3 gsm’s (eentje van mij die al oud is en te vaak moet opgeladen worden, eentje van mijn vriend en eentje van onze 5-jarige dochter. Mopje! Vriend heeft er ook eentje van zijn werk.)
 • de radio (die overdag ook vaak draait, want vriend werkt dus thuis)
 • de tv die we altijd flink helemaal uitzetten, tenzij de laatste dappere in slaap valt op de zetel en niet meer naar boven sukkelt.
 • een wijnkoelkast (want vriend mag ook z’n hobby!)
 • heel erg sporadisch een haardroger en een strijkijzer. En met heel erg sporadisch bedoel ik heel heel heel erg sporadisch.
 • een wasmachine (nieuw, A++)
 • 7 thermostaten (in elke kamer 1 + in ons bureau, en in onze badkamer. Dat kan toch ook niet de grote kost zijn?)

Binnenkort komt de elektricien nog eens kijken wat er mis kan zijn. Blijkbaar bestaat er zoiets als een elektriciteitslek, wie weet is het dat. Ik hoop zooooo dat hij iets vindt wat makkelijk op te lossen is. En de tweede oeroude diepvries is ondertussen ook leeggegeten en uitgetrokken, dus ik hoop dat dat al iets doet. De strenge winter is voorbij, dus de verwarming in de badkamer kan uit. Maar als er nog iemand tips heeft, do share! Bedankt!

Voorlopig kan ik mezelf enkel troosten met de gedachte dat het tenminste toch 100% échte groene energie is. En nu beginnen sparen voor fotovoltaïsche zonnepanelen.

Aiaiaiaiai toch.

Zit jouw elektriciteitsverbruik wat oké of hoop jij bij de tips in de reacties ook wat besparingskansen te lezen?

18 comments

 1. Jeanine Suiker · april 24, 2018

  Ons stroomverbruik loopt ook de spuigaten uit. Om over de stookkosten nog maar te zwijgen. Ik herken me wel in wat jij schrijft, maar probeer dat gedrag maar eens te veranderen 😉

  Like

 2. Liesbeth · april 24, 2018

  Het lijkt me dat het overgrote deel van de dingen die je opsomt in elk gezin voorkomen, dus niet kunnen verklaren waarom het verbruik dubbel zo veel is. De oude diepvriezer zal al wel wat doen. En dan de elektrische verwarming in de badkamer: dat is wel not done nu, de EPB-verslaggever heeft een oogje toegeknepen dan, want dat zou nogal een boete zijn! Is er daar geen alternatief voor? Verlichting doet ook veel hoor. Die peertjes vervangen door led-peertjes, geen dure armaturen nodig. Het eerste jaar schrokken wij ook van ons elektriciteitsverbruik (al is het minder dan een gemiddeld gezin, maar toch te veel naar ons goesting), en met te letten op verlichting is het naar beneden gegaan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Linda - Zaailingen · april 24, 2018

  Oeps, dat is schrikken! Die tweede (lekkende) vriezer en de vloerverwarming lijken me de grootste slurpers. Een koelkast en vriezer in één schijnt ook zuiniger te zijn dan twee losse apparaten en ik leerde pas dat de koelkast best een stuk van de muur af moet staat, zodat deze zijn warmte goed kwijt kan.
  Wij verwarmen altijd alleen maar de woonkamer. Slaapkamers mogen best wat frisser zijn en de badkamer is snel warm als de douche aan gaat. Uit luiheid gebruiken we de wasmachine het liefst zo min mogelijk (gewoon even luchten is meestal voldoende), maar dat scheelt ook behoorlijk op de rekening uiteindelijk.
  Wel goed dat je je niet laat foppen door nepgroene stroom. Dat scheelt alvast een hoop 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. elinevanantwerpen · april 24, 2018

  Ik gok een lek, want ’t klinkt niet alsof jullie van het ene jaar op het andere volledig van verbruiksgedrag zijn veranderd. Ooit was er bij ons ook eens een afwijking, en toen bleek dat ze ergens een verkeerd meternummer hadden of zoiets…

  Like

  • resaarcle · april 24, 2018

   Ik duim ook voor een lek. Dit is het allereerste complete jaar geweest dat we in ons nieuwe huis woonden. Gelukkig dat bij jullie de oorzaak snel gevonden was!

   Geliked door 1 persoon

 5. Loena · april 24, 2018

  Toevallig is de energierekening hier gedaald, maar we zijn er niet helemaal uit hoe dat nu gekomen is. Nu is wel de koelkast vervangen, en flink ontdooid. Dat is het enige dat ik je kan zeggen waar je goed op moet letten, dat je diepvries goed sluit en goed regelmatig ontdooit is. Alvast sterkte!

  Like

  • resaarcle · april 24, 2018

   Fijn dat ie bij jullie gedaald is! Dat merkbare verschil geeft mij ook goede hoop voor ons kelderexemplaartje dat ik buiten gezwierd heb…

   Like

 6. Readkapke · april 24, 2018

  Wij hadden ooit een grote oude vriezer en toen die weg was scheelde dat echt enorm in energieverbruik! Inmiddels zelfvoorzienend w.b. energie 🎉

  Geliked door 2 people

 7. loesjezaakjes · april 24, 2018

  Ai dat is balen! Misschien een kleine tip, de radiozender via de browser laten afspelen als de laptop dan toch aanstaat ipv via de radio?
  Ik schrijf elke week mijn verbruik (EGW) op, dan kun je al snel zien of er iets mis is of als je eens iets niet meer gebruikt om te zien of er een verschil is.

  Like

 8. thegreenpetrolhead · april 25, 2018

  Sinds de geboorte van onze dochter is het verbruik met 1/3 omhoog. Er is toen wel een 2dehands vaatwasser in huis gekomen, die draait 1x per week. Ik moet nu veel meer wassen: overgeven, kaka-accidenten,… Ik had gehoopt dat het na 2 jaar zou gaan dalen, we hebben ondertussen ook een condensatieketel geïnstalleerd. Maar helaas, nog geen positieve evolutie.

  Like

  • resaarcle · april 25, 2018

   Lastig, he. Soms verandert je verbruik natuurlijk, daar is ook niet altijd iets aan te doen.

   Like

 9. fiekefatjerietjes · april 25, 2018

  Hopelijk vinden jullie een lek!
  Bij ons valt het wel mee, ik had het er toevallig gisteren nog over met papa (het ging over zonnepanelen en zo). Ons verbruik is denk ik wel oké: we betalen nu ongeveer evenveel in ons huis, dan toen we in een klein appartement woonden. De toestellen zijn gebleven, met enkele nieuwe (o.a. ventilatie), maar alles is goed geïsoleerd en dat scheelt een pak…

  Geliked door 1 persoon

 10. Hilde · mei 2, 2018

  Oh jee dat is inderdaad schrikken. Ik hoop zo voor jullie dat het een electriciteitslek is (wist zelfs niet dat zoiets bestond) want dit valt toch wel hard tegen, kan ik me voorstellen. Dat terwijl je er alles aan doet om net het omgekeerde te bereiken. Opladers zorgen wel eens voor sluimerverbruik. Na het opladen meteen de stekker uit het stopcontact pas ik hier nu ook toe en geen stand-by modus voor bv. televisietoestel. Vloerverwaming is natuurlijk wel een groot verbruik, zoals je zelf intussen ook al opmerkte. En die oude diepvries die geen A+ label draagt.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ann W · mei 3, 2018

  Ik heb al gehoord van mensen die zonder vriezer (en ijskast) leven. Geen idee hoe 🙂 Maar het doet je wel nadenken bij de dingen die wij zo vanzelfsprekend nemen om te hebben.
  Green Evelien is dat geloof ik. Ze heeft ook een blog.
  Die extra vriezer weg is al een goed idee. En inderdaad, dringend gaan voor andere verlichting. Mijn man zweert bij led verlichting. Hij is electrical engineer en veel bezig met duurzaamheid dus ik vertrouw op zijn oordeel 🙂

  Like

 12. Pingback: De boosdoener is opgespoord! | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s