Straatvink je mee?

IMG_1282

Verhuizen naar den buiten, dat is goed voor je kennis van de wondere wereld der dieren.

Ik heb al hopen vlinders zien fladderen, onlangs ontdekt dat er zoiets bestaat als een grote hoornaar, dat dat er redelijk gigantisch uitziet én blijkbaar graag onder ons dak woont. Ik heb vleermuisjes, eekhoorns en gouden krekeltjes zien passeren, ik heb kauwen van kraaien leren onderscheiden, koolmeesjes van euhm andere meesjes. Roodborstjes gespot, verloren gevlogen goudhaantjes uit onze verbouwing gered. Het was ook – eerlijk waar – van in de les wereldoriëntatie van het 4e leerjaar geleden dat ik nog eens een echte meikever had gezien. Lieveheersbeestjes, slakken en wormen worden hier liefdevol gevangen, verzorgd en vrijgelaten door kleine kinderhandjes. En ik kijk regelmatig eens poezen diep in de ogen. Dat passeert hier ook opvallend vaker dan langs een stadsappartement op de 3e verdieping. Met staart, zonder staart, ros, gestreept, helemaal zwart. Zo’n tuin, het is wat!

Maar van een straatvink had ik nog niet gehoord. Tot vandaag, toen de nieuwsbrief van curieuzeneuzen in mijn mailbox viel, met hun oproep om op 24 mei een uurtje straatvink te spelen. Wat dat dan juist inhoudt? Geen stress, je hoeft geen gevederd pak te gaan huren in de dichtstbijzijnde carnavalswinkel. Je moet je gewoon op 24 mei tussen 17u en 18u rustig op een stoeltje aan de straatkant zetten en het verkeer tellen. Fietsers, auto’s en voetgangers, alles wat passeert. Je mag ook aan je werk, je sportclub, je school, jullie samentuin, vanop een terrasje, bij je crèche, de supermarkt of aan je waar-dan-ook tellen. Er is zelfs over nagedacht hoe je een tandem, bakfiets, hoverboard (instant Back-to-the-future-gevoel!), een brommer of tram moet laten meetellen. En uiteraard gaan ze de verzamelde cijfers naast de resultaten van de luchtkwaliteitmeting van Curieuzeneuzen leggen. Ah ja!

En hoe zit dat dan praktisch? Even registreren en hopsa, je bent vertrokken. Voor de hippe vogels onder ons is er een heuse app om de resultaten door te geven, maar voor de minder digitale mussen onder ons (including me want ons Interpret speelt op een meter van onze gevel niet meer mee) kan het uiteraard ook met pen en papier.

En waar is dat allemaal goed voor, hoor ik een kritische zangnoot fluiten. Aha. ‘Als we met ons allen een uur lang tellen, kunnen onze wetenschappers analyseren of de modal shift gerealiseerd wordt en het verkeer duurzamer wordt. Hoe meer tellers in 2018, hoe fijnmaziger de data om daar volgend jaar op voort te bouwen.’ Nuttiger dan dat kan je een uurtje heerlijk bijna-niksen op een stoel niet maken!

I’m in! You too?

3 comments

 1. elinevanantwerpen · mei 9, 2018

  Yeppa 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. loesjezaakjes · mei 9, 2018

  Oh leuk initiatief!! Ik doe mee 🙂 En knap hoe je telkens weer een thema zo leuk inleidt

  Geliked door 1 persoon

 3. Pingback: Eens iets anders dan schaapjes tellen | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s