De boosdoener is opgespoord!

sydney-rae-408416-unsplash

Photo by sydney Rae on Unsplash

Ik had jullie verteld over onze gigantisch hoge elektriciteitsrekening. En hoe mijn groene zieltje daarvan wakker ligt. Wel, mijn groene zieltje kan bijna weer op 2 oren slapen.

Als een rasechte speurneus ben we hier op zoek gegaan naar de oorzaak. Ik had in mijn vorige blog een lijstje gemaakt van alles wat hier iets verbruikt in huis, dus het was een kwestie van uitsluiten wat het niet kon zijn.

De 2e, stokoude diepvries werd leeg gesmikkeld. Elke avond een ijsje eten, een mens moet er iets voor over hebben om z’n factuurprobleem op te lossen! Het deed al wel iets, die diepvries die weg was. Op energieID, de website waarop ik maandelijks ons elektriciteitsverbruik, waterverbruik en gasverbruik noteer, zag ik een aangename daling ten opzichte van het te verwachten verbruik. Maar het was nog steeds geen spectaculair gebeuren. Blijven zoeken dus!

Na een telefoontje met onze elektricien, kreeg ik het advies om alles eens uit te schakelen. Zo kon ik uitsluiten dat het een elektriciteitslek zou zijn. Dus zo zat ik op een avond, na kinderslaapjestijd en terwijl mijn vent uithuizig  met zijn whisky tastings in de weer was, een uurtje de was op te hangen in een donker huis. Tijdens dat uurtje verroerde de teller van onze elektriciteitsmeter geen millimeter! Geen lek dus. Stiekem was ik een beetje teleurgesteld, want ik had gehoopt het probleem snel te kunnen vinden. Maar toch ook wel een klein gelukje dat ik niet op het professionele hart van onze elektricien moest trappen door te moeten zeggen dat er iets scheelde aan de elektriciteitskast die hij pas 2 jaar geleden kwam installeren. Oef.

Plan B dan. Toestellen één voor één een uurtje uitzetten. Computer af. Niks spannends gebeurd. Regenwaterpomp af. Hola, duidelijk een verschil in verbruik! Op mijn kladpapiertje noteerde ik 0,7Kwh, om later aan de elektricien te tonen.

Die man viel net niet achterover. 0,7kwh betekent voor mij helemaal niks, nada, rien. Maar een vakman weet dat dat belachelijk veel te veel is. dus daar wringt duidelijk het schoentje! Onze regenwaterpomp is de boosdoener! Ter illustratie over hoe veel belachelijk te veel dat dat wel degelijk is: als we doorspoelen, is er op die regenwaterpomp een meerverbruik van 0,2kwh. En dat ding staat dus dag in, dag uit, ’s nacht, minuut na minuut 0,7kwh te verbruikenè

Nu had ik al gelezen dat er regenwaterpompen die meer verbruiken dan een ander. Dat leverde in de tijd tussen mijn telefoontje naar de loodgieter die de regenpomp had geïnstalleerd en de tijd dat ie kwam wel wat stress op. Stel je voor, dat wij gewoon een veel verbruikende regenwaterpomp had laten installeren. Stomweg. En dat wij van nu af aan gewoon gigantisch veel centjes mee doorspoelen als we onze wc-knop induwen. Of als we een wasje draaien.

Maar, nee. Gelukkig. Er bleek wel degelijk iets mis te zijn. Er zijn 2 soorten regenwaterpompen. Eentje met een externe meter die aangeeft wanneer de pomp moet werken en eentje met een interne meter die zoiets aangeeft. Nu blijkt de onze eentje te zijn die een externe meter nodig heeft, maar die waren ze whoopsiedaisy vergeten te plaatsen!

Oef, zeg. Probleem opgespoord en hopelijk makkelijk te fiksen. Voorlopig lopen wij bij elk toiletbezoekje nog even heen en weer richting elektriciteitskast om de schakelaar aan of uit te zetten, maar binnenkort kunnen we weer rustig op ons gemak naar euhm… ’t gemak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s