Valsspelen voor een goed doel

IMG_1300Valsspelen mag niet. Dat weten we allemaal. Nu onze meid groot genoeg is om gezellig met ons gezelschapsspelletjes te spelen, is dat extra belangrijk om te benadrukken. Maar heel soms is het wel gepermitteerd. Toch?

Als het voor een goed doel is bijvoorbeeld.

Ik heb namelijk iets interessants gevonden om op een heel makkelijke manier de wereld een heel klein beetje mooier te maken. Heel erg makkelijk. Door niks te doen eigenlijk. Sterker nog. Ik mag niets doen.

Behalve dan valsspelen.

Laat me het even uitleggen.

Er zijn mensen die een beetje verslaafd zijn aan een hele hoop apps. En daardoor niet toekomen aan de dingen die ze wel willen doen, omdat ze om de paar minuten die smartphone in hun handen hebben. Ik heb daar minder last van, niet omdat ik verslavingsimmuun zou zijn ofzo, verre van zelfs. Chocolade, Facebook. Als ik eraan begin, is er geen stoppen aan. Maar ik heb één voordeel.

Mijn smartphone trekt op niks. Valt niks mee aan te vangen. Ik kan er amper mee op Interpret. Hij ontvangt geen whatsappkes in het buitenland tenzij ik me opsluit in het vakantiehuisje met wifi, ik kan geen foto’s versturen in een berichtje, ik kan geen google maps opendoen zonder dat ie vastloopt. Mijn mail checken gaat met veeeeel geduld, Facebook checken op mijn kleine schermpje leest niet lekker. Laat staan zelf iets posten. Dat het glas gebroken is, helpt natuurlijk ook niet aan de gebruiksvriendelijkheid. Ik moet mij dus old school achter een pc zetten of onze iPad zoeken en me er echt even voor zetten als ik iets online wil doen (en dan zijn er natuurlijk een paar uurtjes verstreken voor ik het weet. En dan speel ik soms ook dit in plaats van iets nuttigs te doen, maar dat vind ik dan ook weer niet zo erg.)

Dat is dus mijn redding. Een slechte smartphone. Maar voor wie wel probleemloos kan vergroeien met z’n smartphone zijn er gelukkig wel andere redmiddelen voor handen. Zoals apps die je gsm blokkeren voor de tijd die je zelf instelt. Als ik niet zo’n onhandig ding had, zou ik erg gebaat zijn met zo’n strenge online bewaker. Daar zijn waarschijnlijk ondertussen al 1001 varianten van, maar ik kwam er onlangs een interessante tegen. Eentje die de vrijheid van de gebruiker in ere houdt, maar tegelijkertijd ook op het schuldgevoel werkt. A recipe for success! Waarschijnlijk heeft de rest van de wereld ‘m al eeuwen geleden gevonden, maar ik dus nu pas. Laatkomertje, ik.

Met de Forest app plant je een boompje in je smartphone als je je wil concentreren op niet-smartphone gerelateerde dingen. Je werk, je kinderen, de andere mensen aan de eettafel. En dat boompje groeit, zo lang jij je niet met je smartphone bezighoudt. Zo krijg je na een tijdje dus een heel bos te zien vol bomen die staan voor de tijd dat jij je met iets zinnigers hebt bezig gehouden. En daar spaar je dan munten mee.

Maar nog even terug naar dat valsspelen van mij, want daar ging het eigenlijk over. Die munten kan je omruilen voor échte bomen die écht geplant worden in de échte wereld. For real. Dat vind ik dus best interessant. Daar wil ik wel aan meedoen. Maar ik heb niet echt een online verslaving om aan te weerstaan. Nu heb ik daar een stiekeme oplossing voor gevonden. Ik download die app gewoon, blijf zoals meestal van mijn smartphone af en laat die virtuele bomen groeien groeien groeien. En dan de echte. Ha!

Wie speelt er mee vals met mij?

2 comments

  1. loesjezaakjes · juli 31, 2018

    Leuk dat je het ontdekt heb, ik gebruik die ook al jaren. Met periodes meer dan andere periodes…

    Geliked door 1 persoon

  2. Leen · augustus 27, 2018

    Ik heb die app ook eens geprobeerd, maar oké ik ben te verslaafd, ik beken. Ik wist trouwens niet dat je dan uiteindelijk ook echte bomen kan helpen groeien! Moet dat precies toch eens opnieuw installeren. Een mens is dat zo gewoon om altijd en overal bereikbaar te zijn…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s