Studenten van de toekomst

IMG_1306

Ik ben een boekenmens. Of ik was dat toch tenminste. Nu ben ik al lang blij als ik nog eens energie en een leeg to-do-lijstje heb om nog eens in een boek te duiken. Maar toch, diep vanbinnen blijf ik een boekenmens. Dus was het logisch voor mij om ook iets in die sfeer te studeren. Jaaaaaren geleden welteverstaan. Het was een interessante tijd. Veel gelezen. Veel geleerd. Mijn vent ook daar gevonden (hipperdepip trouwens, jarig liefje!). Een thesis geschreven over boeken en theater. Maar deze student gaat in tegenstelling tot mezelf de toekomst veranderen met haar eindproject…

Laat me je even vertellen waar haar verhaal begint. Het begint bij jou thuis. In je kleerkast. Misschien hangt er te veel, misschien hangen er enkel basics, misschien koop je bewust, misschien niet. Maar één ding hebben al die kleren gemeen: ze moeten af en toe de wasmachine in. Daar kan je niet omheen. En daar gebeurt het.

Misschien sta je bewust stil bij de producten die je in die wasmachine kiepert. Misschien (nog) niet. Maar zelfs als je je best gedaan hebt om zo weinig mogelijk rommel richting rioolwater te sturen, zelfs dan gebeurt er nog vanalles dat je met je blote oog niet kan zien en dat je misschien helemaal niet weet.

Bij synthetische kledij komen er namelijk bij elke wasbeurt microplastics vrij. Kleine mini bolletjes rommel. Die verdwijnen op het einde van de rit richting zee, de plastic bouillon in (plastic soup bleek niet het rampzaligste te zijn wat we veroorzaken.) Schadelijke chemicaliën zetten zich er dan op vast en dat geheel wordt weer opgesmikkeld door zeebewoners die het als voedsel aanzien. En zo komt het bij sommigen onder ons weer op ons bord te liggen. Van je wasmachine naar je bord. Klinkt niet smakelijk.

Tijd voor wat goed nieuws dan! Onze studente. Zij bedacht Fibio, een filter die je bovenop je wasmachine zet en die al die rommel eruit haalt. Haar plan is om de microplastics dan weer te recycleren. Zou je haar plan ook werkelijkheid willen zien worden? Geef haar dan je stem op de ecodesignwedstrijd van Ovam. Wie weet kan je dan binnenkort zoiets op je wasmachine installeren. Op naar een properdere wereld!

Topplan!? Wat denk jij?

4 comments

 1. Mrs. T. · augustus 7, 2018

  Inderdaad topplan!

  Geliked door 1 persoon

 2. loesjezaakjes · augustus 7, 2018

  Wow fantastisch idee! Ik ga stemmen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. theneweilish · augustus 7, 2018

  Ik bracht mijn stem al uit. Hoera voor slimme mensen die hun verstand voor the good cause inzetten!
  Nu nog de synthetische kledij bannen uit mijn kast (weeral iets waar ik niet bij stil stond)

  Geliked door 1 persoon

 4. Leen · september 3, 2018

  Ik heb direct gestemd! Ben al een tijdje naar zoiets op de uitkijk met dat wij voor te wandelen fleece gebruiken en nog microvezeldoekjes voor het huishouden. Weggooien ja dan komt dat alsnog op de afvalberg terecht. Dus dit lijkt mij een goeie tussenoplossing…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s