Dedju.

img_1069

foto door Maarten Stappaerts

Ik ben er blij mee, heel heel blij. Onze keuken. Ik vind ze mooi, gezellig, stoer en praktisch. We kregen ook heel veel complimenten. Maar. Toch een kleine maar.

Het was bijna een soort mantra tijdens de ontwerpfase. ‘Is dat formaldehydevrij?’ Ik moet het wel 10 keer gevraagd hebben. Tot vervelens toe. En ja, het was niet meteen de meest voorkomende vraag die de keukenontwerper kreeg, maar na wat opzoekwerk kon hij zeker voor formaldehydevrije mdf zorgen. Dus ik was gerustgesteld. Want in mijn hoofd wordt zo’n hele kast dan in dat materiaal gemaakt, dus ik hoefde mijn zaagske niet meer te spannen.

Toen ik trots trots trots onze keuken showde op mijn blog, zag ik het staan onder de foto’s van onze keukenboer. Formaldehydevrije mdf. Het was dus blijven hangen, top. Maar daaronder staat dat de binnenkant van onze kasten van melamine zijn. Melamine, dat is kort voor ‘melamine formaldehyde’. Over melamine heb ik nooit gezeurd, dus onze keukenbouwer kon niet weten dat ik dat niet wou. My bad.

Communicatie. Belangrijk. Blijkt.

18 comments

  1. Mel · februari 3, 2017

    Ik las in het boek ‘Groeten uit Transitië’ dat planten als Aloë Vera, Monstera, Ficus benjamina, varens, palmen en klimop erg goed zijn om o.a. formeldehyde uit de lucht te zuiveren. Misschien kan dat de pijn verzachten?

    Like

  2. Eilish · februari 3, 2017

    Balen dit. Dat de man dan ook de link niet gelegd heeft zeg. Maar ja, de alternatieven zoeken zouden misschien teveel werk geweest zijn…

    Like

  3. Kelly · februari 3, 2017

    Ik had het al gezien de vorige keer, en ik dacht ook ‘dedju’, omdat ik vermoedde dat het gewoon niet mogelijk was om zonder melamine (of fineer) te werken. Allez, ‘niet mogelijk’ in de zin van ‘zo ongebruikelijk dat de keukenbouwer het niet wil doen’. Wij hebben intussen ook al eens een keukenbouwer gecontacteerd en mijn vermoeden dat we het beter zelf doen werd alleen maar bevestigd. We zien nog wel 🙂 Maar hé, 100% perfect volgens al je principes kan het nooit, en dat is ook oké. Wij hebben ook al moeten afwijken van principes, maar liever af en toe ‘een kleine maar’ dan helemaal niet proberen om bio-ecologische keuzes te maken 🙂

    Like

    • resaarcle · februari 6, 2017

      Aiai, ik wist niet eens dat fineer ook iets is dat ik zou willen vermijden. Aiaiai. Dat afwijken van principes kan ik in principe – haha – nog aan, maar nu vind ik het zo’n gemiste kans omdat het misschien wél had gekund. Ach ja. Ik zal me er maar bij neerleggen. Benieuwd naar jullie toekomstige keuken!

      Like

  4. Le petit requin · februari 3, 2017

    Ale, zo stom! Ok, de keukenbouwer kon het misschien niet weten dat je geen melamine wilde, maar anderzijds: als je tig keer herhaald dat je formaldehydevrij wilt, lijkt het mij ergens nogal logisch dat dat dan over alles gaat en niet over een deeltje… Nu ja, zoals Kelly zegt: beter een beetje dan helemaal niet! (ik wil niet weten hoeveel er in onze – niet zelf gekozen (we huren) – keukenkasten zit…

    Geliked door 1 persoon

  5. geertruurzaam · februari 3, 2017

    Jammer, maar je kan niet altijd alles 100x herhalen en controleren… Misschien een goede reden om altijd de keukenkastjes netje te sluiten na gebruik 😉

    Like

  6. Vlijtig Liesje · februari 3, 2017

    Woeps. Nou ja, je kunt niet alles hebben.

    Like

  7. ecosjop · februari 5, 2017

    Jammer, maar het blijft een geweldige keuken! En er zitten minder enge stofjes in dan in menig andere standaardkeuken!

    Like

  8. Leen · februari 7, 2017

    Het blijft een prachtige keuken!!! Als dat een troost kan zijn.

    Geliked door 1 persoon

  9. loesjezaakjes · februari 10, 2017

    Ai nee! Ik kende het begrip niet eens 😥

    Like

  10. Liesbeth · februari 13, 2017

    Dat is wel echt balen!
    Dat ze dat niet verteld hebben.
    De binnenkant van keukens wordt eigenlijk altijd uit melamine gemaakt.
    Ik vrees dat een volledig formaldehydevrij alternatief u een fortuin had gekost…
    Formaldehydevrije platen (zoals osb of mdf) vind je nog, maar dan, alles binnenin bekleden met fineer?
    Volhouten platen lijken me dan nog beter, maar weet je, die moeten dan ook weer vernist worden in een keuken, en wat zit er dan in die vernis van schadelijke stoffen?
    Voor dit onderwerp vrees ik dat je gelijk hebt: it’s nog always easy being green…

    Like

    • resaarcle · februari 14, 2017

      Misschien maar goed dat ik het niet wist, anders hadden we weer voor al die keuzes gestaan! 😏

      Like

  11. Pingback: Tijd voor een dutje | resaarcle

Plaats een reactie