Een beter alternatief

jon-tyson-228521.jpg

Ik loop altijd hopeloos achter op vanalles. Pas twee jaar nadat mijn beste vriendinnen me hadden uitgenodigd om mee naailessen te gaan volgen en ik eens heel hard gelachen had, zat ik zelf in de naailes. Als zij eeuwen geleden al een jaar of 3 rokken met hoge laarzen eronder droegen, dan pas viel mijn frank dat ik daar misschien ook mee zou staan. En terwijl ik tot mijn 26ste ofzo niet eens een jeansbroek in mijn kleerkast had liggen, draag ik er nu zowat dagelijks eentje (hoewel ik weet dat dat niet het meest duurzame kledingstuk is. Ik hoop vurig dat Nudie jeans of een ander duurzaam jeansmerk eens een boot cut jeans uitbrengt want dat is het enige model dat me staat. Alle tips waar ik duurzame boot cut jeans kan vinden, zijn welkom!)

Maar mijn peervormige lijf zorgt steeds voor scheuren in mijn jeansbroeken. Eerst dacht ik dat ik het op mijn fietszadel kon steken – die schuurt mijn jeans stuk!! – maar na een tijdje gezwangerd te hebben en dus mijn stalen ros lang niet van stal te halen, bleek dat ik nog steeds scheuren in die jeansbroeken had. Weg zondebok.

Maar goed, aan wie het ook ligt, het gescheurde exemplaar verhuist onherroepelijk naar het stapeltje kapotte jeans dat op zolder woont om er ooit eens iets mee maken. U kent dat. Ideeën genoeg. Ik kan er figuren uitknippen om gaten in kinderbroeken mee op te lappen. Of een leuke autobaan mee maken, staande zakjes voor op een tienerbureau, een supertoffe walvisknuffel, … Ik heb een pinterestbord vol mogelijkheden om die jeans een tweede leven te gunnen! Maar dat stapeltje op zolder groeit in plaats van te slinken want ik vind de tijd noch de energie om er eens in te vliegen. Resultaat: ze liggen maar wat stof te vangen op zolder.

Maar er is gelukkig ook een alternatief. Mijn alter ego dat niks wil weggooien maar stiekem te lui is om vanalles te beginnen knutselen, kan namelijk al die jeansbroeken in onze fietskar zwieren, naar Antwerpen fietsen en alles droppen bij het OCMW* . Want daar hebben ze een sterk plan. Hun project BinnensteBuiten helpt kwetsbare mensen om meer zelfvertrouwen te krijgen en zo hun kansen in de maatschappij, op sociaal vlak, op de arbeidsmarkt en op zo veel meer vlakken te vergroten. In hun aanbod zit o.a. een up- en recycling naai-atelier. Daar wordt mijn oude jeans omgetoverd tot een hippe tas die dan weer verkocht wordt. En zo kan er weer iemand hip lopen wezen dankzij mijn gescheurde jeans. Ik wíst dat dikke billen ook z’n voordelen hadden. 😉

Wat doe jij met kapotte kleding?

 

(*Wie niet met z’n stapel tot daar geraakt kan hen bellen, dan zoeken ze mee naar een oplossing.)

 

 

15 comments

 1. Naomi · april 28, 2017

  Duurzaam en minsten 1 bootcut hun gamma: KOI. ❤️

  Like

 2. loesjezaakjes · april 28, 2017

  Oops, ik gooi mijn jeans gewoon weg als die te gescheurd zijn, vooral aan de poep. Als er een scheur aan mijn knie is dan draag ik die gewoon door, het is toch mode 🙂 Of ik hou ze er mee te gaan wandelen met de honden.

  Like

 3. Mrs. T. · april 28, 2017

  Vaak maakt mijn moeder (ze is naaister) die nog een keer en daarna gaat het in de zak van Max. eerst gooide ik het weg, maar ik hoorde later dat ze alles uitsorteren en ook met kapotte kleding blij zijn.

  Like

 4. Josie · april 30, 2017

  KOI dus, zalige jeans

  Like

 5. natuurlijksofie · april 30, 2017

  Ik stop alles in de containers voor inzameling gebruikte kleren en hoop dat ze daar ook iets met de gescheurde kleren doen…

  Like

  • resaarcle · april 30, 2017

   Ik hoop mee!

   Like

   • Liesbeth · mei 3, 2017

    kledingcontainers of inzameling: het goede doel dat kledingcontainers zet (met uitzondering van de containers van de kringwinkels) krijgt per kilo betaald voor de kleding (dat geld gebruiken ze dan voor hun goede doel natuurlijk). Het komt dan in een fabriek, alwaar de kleding gesorteerd wordt. De goede kleding wordt gewassen en verkocht in Afrika, de rest wordt verwerkt tot “vodden” voor de industrie. Dus ja, er wordt iets mee gedaan… Maar het voorstel van hierboven lijkt me toch wel leuker!

    Geliked door 1 persoon

 6. Ageeth Mooij · april 30, 2017

  Wil je echt niet achter lopen, zoek dan eens ‘op Japanse wijze denim herstellen’. Alhoewel, lang genoeg achter geraken betekent voorop lopen.
  Ik bewaar al mijn oude spijkerbroeken. Ik zie zoveel moois om ze voor te gebruiken, maar daar heb ik nog geen tijd voor. Mijn boot cut jeans komen uit de kringloop.

  Like

  • resaarcle · mei 1, 2017

   Dat ziet er inderdaad hip en trendy uit! Maar de foto op mijn bericht is wat misleidend: mijn gaten zitten niet aan de kniekes, maar eerder tussen billen alwaar een extra stukske stof al snel vervelend zit. Maar ik ga dit zeker onthouden om kinderbroekenkniekes op te lappen!

   Like

 7. degroenezus · mei 4, 2017

  Gelukkig blijven mijn jeans heel en kan ik er een vriendin blij mee maken 😀
  Ook goed toch ?
  Wel heel tof dat er een verzamelpunt is.

  Liefs! Elcke

  Like

 8. Pingback: Wat gaat het snel! | resaarcle
 9. Pingback: Hrvst | resaarcle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s